Παρασκευή , 14 Ιούνιος 2024

Δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος: Ποιοι την χρειάζονται – Πώς γίνεται

Το συκώτι αποτελεί περίπου το 2% του σωματικού σας βάρους και είναι το μεγαλύτερο συμπαγές εσωτερικό όργανο.

Αλλά εκτός κι αν έχετε κάποια πάθηση του ήπατος, μπορεί να μην σας περνάει καν από το μυαλό το αν παίζει ρόλο το μέγεθός του.

Διάφορες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν μεγέθυνση του ήπατος (ηπατομεγαλία). Εάν η πάθηση σχετίζεται με τη διατροφή, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει διατροφικές αλλαγές πριν από ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις.

Τι είναι μια δίαιτα συρρίκνωσης του ήπατος

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, μια δίαιτα συρρίκνωσης του ήπατος έχει σχεδιαστεί για να μειωθεί το μέγεθος του ήπατος. Η διατροφή είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και λίπη, αλλά υψηλή σε πρωτεΐνες. Ο ακριβής αριθμός των θερμίδων που συνιστούν οι γιατροί μπορεί να ποικίλλει.

Μια δίαιτα συρρίκνωσης του ήπατος λειτουργεί κάνοντας το σώμα να χρησιμοποιεί αποθέματα γλυκογόνου και λιπιδίων στο ήπαρ. Καθώς τα αποθέματα γλυκογόνου μειώνονται στο συκώτι, λίγο νερό φεύγει επίσης από αυτό, με αποτέλεσμα το όργανο να γίνεται πιο μαλακό και μικρότερο σε μέγεθος.

Ποιος πρέπει να ακολουθήσει δίαιτα συρρίκνωσης του ήπατος

Κατά κανόνα συστήνεται πριν από χειρουργική επέμβαση στο στομάχι ή στην γύρω περιοχή. Ένα διευρυμένο ήπαρ μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους αιμορραγίας. Επίσης, εάν το συκώτι είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να είναι δύσκολο για τον χειρουργό να φτάσει γύρω του για να χειρουργήσει το στομάχι, περιπλέκοντας την επέμβαση.

Οι γιατροί μπορεί επίσης να προτείνουν μια δίαιτα συρρίκνωσης του ήπατος για να βοηθήσουν ένα άτομο να προετοιμαστεί για διατροφικές συστάσεις μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Τα άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο μπορεί ήδη να ακολουθούν παρόμοια δίαιτα.

Ο γιατρός μπορεί να λάβει υπόψη τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) όταν κάνει μια σύσταση για το ακριβές χρονικό πλαίσιο για να ξεκινήσετε μια δίαιτα συρρίκνωσης του ήπατος πριν από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Οι 6 εβδομάδες πριν από την επέμβαση ήταν ο διάμεσος χρόνος που τα άτομα σε μια μελέτη ξεκίνησαν μια τέτοια δίαιτα, με χρονικά πλαίσια που κυμαίνονταν από 2 έως 12 εβδομάδες.

Δίαιτα συρρίκνωσης ήπατος: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Μερικές τροφές που μπορείτε να απολαύσετε σε μια δίαιτα συρρίκνωσης του ήπατος είναι:

  • κοτόπουλο
  • άπαχα κομμάτια βοείου κρέατος
  • αυγά
  • γιαούρτι
  • μη αμυλούχα λαχανικά (όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών)

Εκτός από τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ή άλλα εγκεκριμένα υγρά καθημερινά.

Τρόφιμα και τα ποτά που οι ειδικοί δεν συνιστούν σε μια δίαιτα συρρίκνωσης του ήπατος:

  • αλκοόλ
  • ζαχαρούχα ποτά και επιδόρπια
  • τζελ
  • dressing και σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Πηγή: healthline.com


Πηγή