Σάββατο , 4 Φεβρουάριος 2023

Επαναλοιμώξεις Covid: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Κάθε φορά που ένα άτομο μολύνεται από Covid-19, ο κίνδυνος να πεθάνει ή να υποφέρει από σοβαρά μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας αυξάνεται δραματικά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα άτομα με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις Covid-19 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν και τριπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν μόνο μία φορά.

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις σχετίζονται επίσης με τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος προβλήματα στους πνεύμονες και την καρδιά και 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει εγκεφαλική πάθηση, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Χωρίς αμφιβολία, η έρευνά μας έδειξε ότι η λοίμωξη δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία στην οξεία φάση της, δηλαδή τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη μόλυνση και τους μήνες μετά» είπε ο κλινικός επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ziyad Al-Aly.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε επιπλέον μόλυνση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περίπου 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 443.000 είχαν περάσει μια λοίμωξη Covid-19 και άλλους 41.000 που είχαν δύο ή περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 – Απριλίου 2022 (οι περισσότεροι είχαν δύο ή τρεις επαναλοιμώξεις, λίγοι είχαν τέσσερις, ενώ πέντε δεν είχε κανένας).

«Τα ευρήματά μας έχουν ευρείες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς δείχνουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν στρατηγικές για την αποτροπή ή τη μείωση του κινδύνου για επαναλοίμωξη. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τους κινδύνους και να προσέχουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή επαναλοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπάρχει διάχυτος ένας αέρας ανίκητου μεταξύ των ανθρώπων που πέρασαν Covid-19 ή εμβολιάστηκαν και με ενισχυτικές δόσεις, ιδίως μεταξύ εκείνων που αρρώστησαν από τον κορονοϊό και επίσης έκαναν εμβόλια. Μερικοί άρχισαν να αναφέρονται σε αυτά τα άτομα σαν να έχουν ένα είδος υπερανοσίας απέναντι στον ιό. Όμως η έρευνα μας δείχνει, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι μια επαναλοίμωξη για δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά συμβάλλει σε επιπρόσθετους κινδύνους για την υγεία τόσο κατά την οξεία φάση, δηλαδή τις πρώτες 30 μέρες μετά τη λοίμωξη, όσο και κατά τους επόμενους μήνες, δηλαδή στη φάση της μακράς Covid-19. Ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε νέα λοίμωξη. Με άλλα λόγια, αν είχατε δύο λοιμώξεις Covid-19, είναι καλύτερα να αποφύγετε μια τρίτη και αν είχατε τρεις, καλύτερα να αποφύγετε την τέταρτη», τόνισε.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και δεν έχουν σταματήσει να αναδύονται νέα στελέχη του κορονοϊού λόγω των συνεχών μεταλλάξεων του, αναμένεται ξανά αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο Αλ-Άλι, «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προλάβουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, φορώντας μάσκα, κάνοντας τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και μένοντας στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι. Επίσης είναι καλό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, καθώς είναι ανάγκη να μειώσουμε την πιθανότητα μια διπλής επιδημίας Covid-19 και γρίπης φέτος τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Nature Medicine.


Πηγή