Τρίτη , 25 Ιούνιος 2024

Η συμβολή του καφέ στην πρόληψη του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση.

Τα αίτια της πάθησης δεν είναι σαφή και οι ερευνητές θεωρούν ότι τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον παίζουν ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισής της.

Νέα μελέτη διαπιστώνει πως η κατανάλωση καφέ έχει προστατευτική επίδραση έναντι της νόσου.

Εξετάζοντας στοιχεία από 184.024 ανθρώπους για μια περίοδο 13 ετών, διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν καφέ διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με Πάρκινσον σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των πρωταρχικών μεταβολιτών της καφεΐνης– δηλαδή της παραξανθίνης και της θεοφυλλίνης- σε δείγματα αίματος εκατοντάδων ατόμων που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταβολιτών και του κινδύνου εμφάνισης Πάρκινσον.

«Η μελέτη αυτή κατέδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με καφεΐνη με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικές κοορτές παγκοσμίως με περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησης», γράφουν οι ερευνητές.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, αλλά πάει ένα βήμα παραπέρα καθώς εξετάζει βιοδείκτες πρόσληψης καφεΐνης χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το κορυφαίο 25% των καταναλωτών καφέ είχε 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει Πάρκινσον, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Σε όλους τους καταναλωτές καφέ που συμμετείχαν στη μελέτη, η μείωση του κινδύνου κυμάνθηκε από 5 έως 63%, ανάλογα με τη χώρα.

Παρόλο που η συσχέτιση εξακολουθούσε να ισχύει όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η αιτιώδης συνάφεια δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Ωστόσο, φαίνεται ότι η καφεΐνη και τα συστατικά της προστατεύουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις της καφεΐνης, η ιδιότητά της δηλαδή να διατηρεί τη ροή της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα.

Η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από μείωση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra.

«Η αποκάλυψη της βιολογικής δράσης της καφεΐνης στη νόσο του Πάρκινσον έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, εμπλουτίζει τις γνώσεις μας σχετικά με την αιτιολογία της και θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών πρόληψης» κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.


Πηγή