Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Θρόμβωση: Οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου (εικόνες)

Οι θρόμβοι δεν είναι πάντοτε επικίνδυνοι, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι χρήσιμοι.

Για παράδειγμα, σε έναν τραυματισμό τα κύτταρα του αίματος συγκενρώνονται στο σημείο που υπάρχει ανοιχτή πληγή και σχηματίζουν θρόμβο ώστε να σταματήσει η αιμορραγία και να ξεκινήσει η διαδικασία της επούλωσης.

Άλλοτε πάλι οι θρόμβοι σχηματίζονται εσωτερικά στον οργανισμό και τότε είναι που αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία ή και για την ίδια τη ζωή.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θρόμβων και καθένας από αυτούς προκαλεί διαφορετικά προβλήματα. Για παράδειγμα, ένας θρόμβος που μπλοκάρει τη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, ενώ ένας θρόμβος σε αρτηρία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στα κάτω άκρα, κατάσταση γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μπορεί να αποσπαστούν και να μετακινηθούν προς τους πνεύμονες και στην περίπτωση αυτή προκαλούν πνευμονική εμβολή.

Η θρόμβωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ασχέτως φύλου ή γενικότερης κατάστασης της υγείας του, ωστόσο σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι πολύ πιο πιθανή και επικίνδυνη.

Δείτε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος θρόμβωσης θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένος:


Πηγή