Τετάρτη , 27 Μάιος 2020

Κακή στοματική υγιεινή: Πότε συνιστά απειλή για τους πνεύμονες

Η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως είναι η βακτηριακή πνευμονία.

Μια νέα επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο ιατρικό συνέδριο IDWeek, οι επισημαίνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ βακτηριακής λοίμωξης και κακής στοματικής υγιεινής.

Όσοι δεν επισκέπτονταν συχνά τον οδοντίατρο είναι πιθανό να εμφανίσουν βακτηριακή πνευμονία κατά 86% σε σύγκριση με όσους έχουν σε προτεραιότητα την καλή στοματική υγιεινή.

Τι είναι η βακτηριακή πνευμονία

Η βακτηριακή πνευμονία, είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τα βακτήρια και τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας τα οποία μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, φτάνουν στους πνεύμονες.

Τα «ένοχα» βακτήρια είναι ο στρεπτόκοκκος (ή πνευμονιόκοκκος), ο σταφυλόκοκκος, ο αιμόφιλος, η λεγιονέλα, το μυκόπλασμα και άλλα βακτήρια που εντοπίζονται στο στόμα.

Πρόκειται για μια σοβαρή και υποτιμημένη θα έλεγε κανείς λοίμωξη που ευθύνεται για τον θάνατο 50.000 ανθρώπων το χρόνο στην Αμερική.

Μερικά από τα συμπτώματα της βακτηριακής πνευμονίας είναι:

-η στηθάγχη,

-ο επίμονος πυρετός,

-ο βήχας,

-ο πόνος κατά την αναπνοή,

-η απόχρεμψη φλέματος κίτρινου ή πράσινου χρώματος,

-η δύσπνοια,

-η εφίδρωση,

-η κόπωση,

-αιμόπτυση.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια Δρ Μισέλ Ντολ, η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να μειώσει το βακτηριακή φορτίο του στόματος.

vaktiria2

Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος δεν αρκούν. Ο επαγγελματικός καθαρισμός δύο φορές τον χρόνο είναι απαραίτητος τόσο για την διατήρηση της στοματικής υγιεινής όσο και για την πρόληψη και άλλων σοβαρών για την υγεία παθήσεων.

Η σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων, μειώνει τον κίνδυνο

-καρδιαγγειακής νόσου,

-διαβήτη,

-καρκίνου του στόματος,

-αναιμίας,

-οστεοπόρωσης,

-ρευματοειδούς αρθρίτιδας

-άνοιας και,

-Νόσο του Κρόνου

Πηγή: Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που «φρενάρουν» τη γήρανση των πνευμόνων (εικόνες)

Επιτυχής μεταμόσχευση πνευμόνων δημιουργημένων στο εργαστήριο


Πηγή