Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024

Καρδιαγγειακά: Πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το αν έχετε αδέρφια

Είναι γνωστό ότι το οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή η υγεία γονιών και παππούδων, έχει επίπτωση στην υγεία ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με μία νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη, τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο για μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά, σε σχέση με τα αδέλφια τους που γεννιούνται μετά.

Όμως, οι άνθρωποι που έχουν μία πολυμελή οικογένεια, με πολλά αδέλφια, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό αφορά, επίσης, τον αριθμό και την ηλικία των αδελφών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πέτερ Νίλσον του Πανεπιστημίου Λουντ του Μάλμε, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2,62 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι τα πρωτότοκα παιδιά -αγόρια και κορίτσια- έχουν γενικά μικρότερο κίνδυνο για μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά και στεφανιαία επεισόδια, σε σχέση με τα επόμενα αδέλφια. Εάν ληφθεί υπόψη και το μέγεθος της οικογένειας, οι άνδρες με ένα ή δύο αδέλφια έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, σε σχέση με όσους δεν έχουν αδέλφια, ενώ εκείνοι με τέσσερα ή περισσότερα αδέλφια μεγαλύτερο κίνδυνο. Παρομοίως, όσοι έχουν ένα ή δύο αδέλφια, έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με εκείνους χωρίς αδέλφια, ενώ εκείνοι με τρία ή περισσότερα αδέλφια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Ανάλογη είναι η εικόνα στις γυναίκες. Σε σχέση με όσες δεν έχουν αδέλφια, εκείνες με τρία ή περισσότερα αδέλφια έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ εκείνες με δύο ή περισσότερα αδέλφια έχουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Επίσης, οι γυναίκες με ένα ή περισσότερα αδέλφια έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσες δεν έχουν καθόλου αδέλφια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο ευφυή; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Τα παιδιά με μεγαλύτερα αδέλφια κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή γρίπη

Τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι συχνότερα υπέρβαρα


Πηγή