Κορονοϊός: Η Κίνα συνδυάζει φάρμακα για το AIDS για τη θεραπεία του ιού

Κινέζος επικαλέστηκε τον κίνδυνο του κορονοϊού για να μην απελαθεί από τον Καναδά

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό επικαλέστηκε ένας Κινέζος αιτών άσυλο με την ελπίδα να αποφύγει την απέλαση του από τον Καναδά.

Η προσπάθειά του ήταν ωστόσο μάταιη, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο δικηγόρος του.

Ο Ρουεπάνγκ Κάο, 36 ετών, έφτασε το 2004 στον Καναδά όπου προσπαθεί εδώ και καιρό να λάβει πολιτικό άσυλο.

Το αίτημά του είχε απορριφθεί και στην τελευταία του προσφυγή ενώπιον της καναδικής δικαιοσύνης χθες Πέμπτη, ο άνδρας δήλωσε ότι «φοβάται και ανησυχεί για τη ζωή του», αν επιστρέψει στην πατρίδα του «όπου μαίνεται η επιδημία ενός θανατηφόρου ιού».

Ο Καναδάς έχει αναστείλει τις απελάσεις Κινέζων πολιτών προς την Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του covid-19, αλλά όχι προς την υπόλοιπη Κίνα.

Ο Ρουεπάνγκ πρόκειται να απελαθεί στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου ο δικαστής έκρινε ότι δεν κινδυνεύει πολύ να μολυνθεί, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Στην πραγματικότητα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση και το ποσοστό θνησιμότητας σε πολλές περιοχές της Κίνας είναι μικρά», δήλωσε ο Καναδός δικαστής Ρόμπερτ Μπερνς.

«Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό, η έκβαση είναι θετική», πρόσθεσε. «Ο κίνδυνος δεν μοιάζει λοιπόν να είναι πολύ πιο αυξημένος σε σχέση με την πιθανότητα να προσβληθεί από άλλες ιογενείς ασθένειες, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρες».

Θετικοί στο νέο κορονοϊό δύο Σλοβένοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess

Δύο Σλοβένοι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess είναι οι πρώτοι που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Το ζευγάρι, αν και ασυμπτωματικό, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας. Οι άλλοι τέσσερις Σλοβένοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου είχαν αρνητικό αποτέλεσμα και δύο έχουν ήδη επιστρέψει στη Σλοβενία με εμπορική πτήση.

Το ζευγάρι που έδειξε θετικό είναι ασυμπτωματικό και νιώθει καλά, είπε σε ειδική συνέντευξη τύπου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, η εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (NIJZ) Μάγια Σότσαν.

Στο μεταξύ, οι άλλοι δύο Σλοβένοι, που έφτασαν στη χώρα, υπεβλήθησαν σε ιατρικές εξετάσεις και βρέθηκαν αρνητικοί στον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση, για τις επόμενες 14 ημέρες, στη διάρκεια της οποίας θα υποβάλλονται σε εξετάσεις.


Πηγή