Κοιλιοκάκη: Πού βρίσκονται οι χημικές ουσίες που την προκαλούν (έρευνα)

Οι τοξικές χημικές ουσίες που περιέχονται σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κοιλιοκάκης σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο οργανισμός των ανθρώπων με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, δεν ανέχεται τροφές που περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσαν το αίμα 30 παιδιών και νεαρών ενηλίκων που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με κοιλιοκάκη και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα 60 ατόμων που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών που βρέθηκαν σε φυτοφάρμακα, αντικολλητικά σκεύη και επιβραδυντικά φλόγας συνδέονταν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κοιλιοκάκης.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει την πρώτη μετρήσιμη σχέση μεταξύ της περιβαλλοντικής έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες και της κοιλιοκάκης», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης και παιδογαστρεντερολόγος Δρ. Ieremia Levine.

«Αυτά τα ευρήματα εγείρουν επίσης το ερώτημα εάν υπάρχει πιθανή σύνδεση αυτών των χημικών ουσιών και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων του εντέρου» πρόσθεσε.

Στη μελέτη, παιδιά και νεαροί ενήλικες με υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που σχετίζονται με φυτοφάρμακα και ονομάζονται DDEs είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κοιλιοκάκη από εκείνα που δεν είχαν τέτοια επίπεδα.

Το φύλο ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που καθόριζε τη σχέση τοξικών χημικών και του κινδύνου κοιλιοκάκης.

Οι γυναίκες, που αποτελούσαν και την πλειονότητα των ασθενών με κοιλιοκάκη, με υψηλότερη από τη φυσιολογική έκθεση σε φυτοφάρμακα, είχαν τουλάχιστον οκταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κοιλιοκάκη. Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα αντικολλητικών χημικών ουσιών (PFA), που βρίσκονται σε προϊόντα όπως το Teflon, είχαν πενταπλάσιες έως εννιαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη διαταραχή.

Οι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κοιλιοκάκη εάν είχαν αυξημένα επίπεδα χημικών που περιέχουν τα επιβραδυντικά φλόγας (PBDEs), σύμφωνα με τη μελέτη.

Όλες οι χημικές ουσίες είναι γνωστό ότι διαταράσσουν τα επίπεδα των ορμονών ζώων και ανθρώπων, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική ανάπτυξη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Research.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κοιλιοκάκη: 19 συμπτώματα της ασθένειας μέσα από φωτογραφίες

Διατροφή χωρίς γλουτένη: 9 τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα (pics)

Κοιλιοκάκη: Τι πρέπει να προσέχετε όταν τρώτε έξω


Πηγή