Δευτέρα , 22 Ιούλιος 2024

Κολίτιδα: Τι πρέπει να αποφεύγετε στη διατροφή εκτός από τα λιπαρά

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά σε ασθενείς με κολίτιδα.

Η κολίτιδα και τα άλλα φλεγμονώδη  νοσήματα του εντέρου προκαλούν διάρροια, κοιλιακό άλγος και αιμορραγία από το ορθό.

Νέα έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο των σακχάρων στην επιβάρυνση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου όπως η κολίτιδα αλλά και τις αλλοιώσεις που επιφέρουν στο εντερικό μικροβίωμα.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την κατανάλωση τροφών με γλυκόζη που βρίσκεται στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Οι επιστήμονες του UT Southwestern Medical Center έδωσαν επί επτά ημέρες σε ποντίκια ένα διάλυμα νερού με 10% περιεκτικότητα σε διαιτητικά σάκχαρα – γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη.

Διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν κολίτιδα ή έλαβαν μια χημική ουσία που προκαλεί κολίτιδα, εκδήλωσαν πιο σοβαρά συμπτώματα μετά την κατανάλωση σακχάρων.

Στη συνέχεια, με χρήση τεχνικών προσδιορισμού των τύπων και του επιπολασμού των βακτηρίων στο παχύ έντερο των ποντικών πριν και μετά το πείραμα με το σακχαρούχο διάλυμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση των σακχάρων και ιδίως γλυκόζης προκάλεσε σημαντικές μεταβολές στο εντερικό τους μικροβίωμα: βρέθηκε σημαντικά υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων τα οποία παράγουν ένζυμα που προσβάλλουν τη βλέννα, όπως το Akkermansia, ενώ τα ποσοστά άλλων ευεργετικών εντερικών βακτηρίων, όπως το Lactobacillus, μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν στοιχεία αραίωσης του στρώματος βλέννας που προστατεύει την επένδυση του παχέος εντέρου καθώς και ενδείξεις μόλυνσης από άλλα βακτήρια. Επομένως, σημείωσαν οι ερευνητές, η αυξημένη παρουσία βακτηρίων που αποικοδομούν τη βλέννα, όπως τα Akkermansia muciniphila και Bacteroides fragilis, μετά την κατανάλωση γλυκόζης υποδεικνύουν ένα σοβαρό κίνδυνο για το έντερο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Hasan Zaki, εξήγησε πως η διάβρωση του στρώματος βλέννας επιτρέπει στα εντερικά βακτήρια να διαρρήξουν το επιθηλιακό κυτταρικό στρώμα και να προκληθεί φλεγμονή στο έντερο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Το φρούτο που μετριάζει τα συμπτώματα

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: Οι τροφές που πυροδοτούν τα συμπτώματα (έρευνα)

Ελκώδης κολίτιδα: Η διατροφή που καταπραΰνει τα συμπτώματα


Πηγή