Σάββατο , 9 Δεκέμβριος 2023

Κορονοϊός: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Ο νέος κορονοϊός επιτίθεται άμεσα στο πάγκρεας, μολύνοντας και καταστρέφοντας τα κύτταρα που παράγουν τη ζωτική ορμόνη ινσουλίνη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί εμφανίζονται προβλήματα με το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πολλών ασθενών με Covid-19 και γιατί υπάρχουν πολλές αναφορές για την εμφάνιση διαβήτη μετά τη λοίμωξη από τον κορονοϊό.

Το πάγκρεας εκτελεί δύο βασικές λειτουργίες: παράγει ένζυμα σημαντικά για την πέψη και δημιουργεί ορμόνες (ινσουλίνη και γλυκαγόνη) που ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι μελέτες στο εργαστήριο και οι νεκροψίες δείχνουν πως ο κορονοϊός μολύνει τα παγκρεατικά κύτταρα που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες, μεταβάλλοντας το σχήμα τους, διαταράσσοντας τα γονίδια τους και τις λειτουργίες τους.

Τα νέα ευρήματα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, «αναδεικνύουν το πάγκρεας ως στόχο της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και δείχνουν πως η μόλυνση των β-κυττάρων μπορεί να συμβάλει στη μεταβολική απορρύθμιση που παρατηρείται στους ασθενείς με Covid-19».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature Metabolism».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κολπική μαρμαρυγή και καρδιακή θρόμβωση σε ασθενείς με Covid-19

Κορονοϊός: Για ποιες νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές αυξάνει τον κίνδυνο

Κορονοϊός: Σε ποια όργανα προκαλεί σοβαρές επιπλοκές


Πηγή