Τετάρτη , 6 Δεκέμβριος 2023

Κορονοϊός: Σε ποια όργανα προκαλεί σοβαρές επιπλοκές

Εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να δυσκολεύονται να πάρουν ανάσα, ο ιός που προκαλεί την COVID-19 επιτίθεται σε πολλά συστήματα οργάνων, προκαλώντας καταστροφική ζημιά σε κάποιες περιπτώσεις.

Oι ασθενείς της COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν διαταραχές θρόμβωσης αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά και ακραία φλεγμονή που επιτίθεται σε πολλαπλά συστήματα οργάνων. Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρολογικές περιπλοκές, από πονοκέφαλο, ζαλάδα και απώλεια της αίσθησης γεύσης και όσφρησης έως κρίσεις και σύγχυση. Στους μήνες της πανδημίας οι γιατροί διαπίστωσαν ότι επιτίθεται στο πάγκρεας, στην καρδιά, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο, στους νεφρούς.

Νέα μελέτη ασθενών στις ΗΠΑ, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στη νόσο COVID-19, επιβεβαιώνει τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ασθένεια.

Οι ερευνητές μελέτησαν 70.288 ασθενείς που επισκέφθηκαν νοσοκομεία των ΗΠΑ για COVID-19 μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 30ης Απριλίου 2020.

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς εισήχθησαν τελικά στο νοσοκομείο, με το 5% από αυτούς να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 65 έτη και το 55,8% ήταν γυναίκες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιο κοινές επιπλοκές που σχετίστηκαν με την COVID-19 ήταν η πνευμονία, η αναπνευστική ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, η σήψη ή η συστηματική φλεγμονή.

Οι πάσχοντες από COVID-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 27,6% για πνευμονία, 22,6% για αναπνευστική ανεπάρκεια, 11,8% για νεφρική ανεπάρκεια και 10,4% για σήψη ή τη συστηματική φλεγμονή.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, συσχετισμούς και με άλλες πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως πνευμονοθώρακας, θρόμβωση κλπ.

Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση της COVID-19 με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η μελέτη παρέχει εκτιμήσεις για τον απόλυτο κίνδυνο και τις σχετικές πιθανότητες για όλες τις αναγνωρισμένες διαγνώσεις που σχετίζονται με την COVID-19. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι χρήσιμες ώστε να βοηθήσουν τους παρόχους υγείας, τους ασθενείς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν τις πιθανότητες των επιπλοκών», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης  από την Ιατρική Σχολή Jacobs του Πανεπιστημίου του Buffalo.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ένας φονικός ιός που επιτίθεται σε πολλά όργανα & όχι μόνο στο αναπνευστικό

Κορονοϊός: Γαστρεντερολογικές επιπλοκές σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με COVID-19


Πηγή