Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024

Μύθοι και αλήθειες για τους κιρσούς κάτω άκρων

Η Άνοιξη, η εποχή της άνθισης, της ανανέωσης και της ομορφιάς, μας εμπνέει να φοράμε πιο ελαφριά ρούχα και να αποκαλύπτουμε πολλές φορές μέρη του σώματός μας, όπως είναι τα πόδια μας.

Ωστόσο, η παρουσία κιρσών στα κάτω άκρα αποτελεί ένα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου.

Αυτές οι διογκωμένες φλέβες, οι οποίες εμφανίζονται συνήθως στα πόδια, αποτελούν κάτι περισσότερο από μία αισθητική ανησυχία, καθώς αν και μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή μας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής μας προκαλώντας δυσφορία, ακόμη και πόνο αλλά και την υγεία μας αυξάνοντας τις πιθανότητες για δημιουργία θρόμβου. Η εξειδικευμένη διάγνωση του προβλήματος, η καλή επικοινωνία μεταξύ ιατρού και ασθενή, οι ρεαλιστικές προσδοκίες και η σωστή χρήση των ενδεδειγμένων τεχνικών, μπορούν να προσφέρουν άριστο αποτέλεσμα.

Ο Ειδικός Αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας μοιράζεται μαζί μας όλες τις αλήθειες για τους κιρσούς και απαντά σε κάποιους καλά εδραιωμένους μύθους.

Μύθος: Οι κιρσοί στα πόδια εμφανίζονται μόνο στους υπέρβαρους και τους ηλικιωμένους

Αλήθεια: Ο κυριότερος παράγοντας εμφάνισης των κιρσών είναι κληρονομικοί. Οι κιρσοί παρατηρούνται στο 30%, περίπου, του πληθυσμού και μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σε όλες τις ηλικίες. Είναι μία πάθηση, πράγματι, που εμφανίζεται συχνότερα στις μεγάλες ηλικίες, όπως συμβαίνει άλλωστε, στις περισσότερες των παθολογικών καταστάσεων, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να κάνει την εμφάνισή της ακόμα και στην εφηβεία, αν τα γονίδια αυτό επιτάσσουν.

Επίσης, το μεγάλο σωματικό βάρος, σε αντίθεση με παλαιότερες πεποιθήσεις δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των κιρσών.

Μύθος: Το «σταυροπόδι» προκαλεί ή και επιδεινώνει τους κιρσούς

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να ενοχοποιούν το «σταύρωμα των ποδιών» είτε για την εμφάνιση, είτε για την επιδείνωση των κιρσών. Το πρόβλημα των κιρσών είναι «εσωτερικό». Πρόκειται, απλά, για κατασκευαστικό πρόβλημα των φλεβών στα κάτω άκρα, το οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, με συγκεκριμένα γονίδια και η συνήθεια του σταυρώματος των ποδιών δεν το επηρεάζει.

Μύθος: Οι κιρσοί αποτελούν μία καθαρά αισθητική ανησυχία και δεν είναι αναγκαίο να τους αντιμετωπίσετε αν δεν σας ενοχλούν

Αλήθεια: Ο μύθος αυτός ανακυκλώνεται, καθώς πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι το πρόβλημα των κιρσών είναι καθαρά αισθητικό θέμα. Η αλήθεια είναι ότι αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά το πρόβλημα θα επιδεινώνεται συνεχώς και είναι πιθανό να εμφανιστούν πιο σοβαρά προβλήματα όπως θρομβώσεις, δερματολογικές βλάβες και ανοιχτές πληγές στα κάτω άκρα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους πέντε ασθενείς με απλούς κιρσούς θα εμφανίσει έλκος (ανοιχτή επώδυνη πληγή) στην κνήμη αν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Έτσι, αν παρατηρήσετε μία διογκωμένη φλέβα στο πόδι θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό, προκειμένου να εξετάσει την περίπτωση μιας σοβαρής φλεβικής παθολογίας.

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία, σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με θερμική ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων.

Μύθος: Η εγκυμοσύνη προκαλεί την εμφάνιση κιρσών

Αλήθεια: Η εγκυμοσύνη ΔΕΝ προκαλεί τους κιρσούς. Ωστόσο, όταν κάποια γυναίκα έχει ήδη φλεβικό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη αυτό μπορεί να επιδεινωθεί ή απλά να βγει στην επιφάνεια.

Πολλές φορές, μετά την εγκυμοσύνη, οι προβληματικές φλέβες υποχωρούν. Ωστόσο, η υποχώρηση είναι προσωρινή και το πρόβλημα επανέρχεται εντονότερο είτε σε μία επόμενη εγκυμοσύνη, είτε και από μόνο του. Τα φλεβικά προβλήματα, είναι σωστό, να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα και όχι να περιμένουμε τις εγκυμοσύνες.

Μύθος: Η θεραπεία δεν αντιμετωπίζει οριστικά τους κιρσούς και ξαναεμφανίζονται

Αλήθεια: Δυστυχώς, με την παλαιά επέμβαση της σαφηνεκτομής, πολλοί ασθενείς βίωναν την επανεμφάνιση των κιρσών. Με τις νέες ενδοαυλικές τεχνικές, όμως, όπως το ενδοαυλικό λέιζερ και τη σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι ενδοαυλικές τεχνικές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος που προηγείται της επέμβασης βοηθάει τον ιατρό στο να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει τη θεραπεία γνωρίζοντας, με εξαιρετική ακρίβεια, τις εστίες του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αρχικά, η οπτική ίνα του laser εισάγεται στην πάσχουσα φλέβα και στη συνέχεια, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του υπερήχου, τοποθετείται γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό. Ακολούθως, αποσύρεται προοδευτικά η ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση.

Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες υπογραμμίζουν με έμφαση τα πλεονεκτήματα των νέων ενδοαυλικών τεχνικών και τις σοβαρές αδυναμίες της σαφηνεκτομής που τώρα πια είναι η τελευταία επιλογή θεραπείας.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.


Πηγή