Τετάρτη , 1 Δεκέμβριος 2021

Νεφρολιθίαση: Οι 5 βασικοί κανόνες πρόληψης (εικόνες)

Οι πέτρες σχηματίζονται στα νεφρά όταν αυξάνεται υπερβολικά σε αυτά η συγκέντρωση ορισμένων ουσιών, όπως το οξαλικό ασβέστιο και το ουρικό οξύ, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μικρών κρυστάλλων.

Οι κρύσταλλοι μπορεί σταδιακά να μεγαλώσουν σε μέγεθος, σχηματίζοντας τις λεγόμενες πέτρες (λίθους). Μια πέτρα που έχει σχηματιστεί μέσα στο νεφρό μπορεί να μετακινηθεί στον ουρητήρα, μπλοκάροντας τη φυσιολογική ροή των ούρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο δυνατός πόνος (συνήθως στη μία πλευρά του σώματος, ανάμεσα στο στομάχι και στη μέση), η εμφάνιση αίματος στα ούρα (αιματουρία), η ναυτία, ο έμετος κ.ά.

Εάν η πέτρα συνεχίσει να μετακινείται προς την ουροδόχο κύστη, συχνά εκδηλώνονται συμπτώματα όπως συχνουρία, αίσθημα πίεσης στην κύστη ή πόνος στη βουβωνική χώρα.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι πιο συχνές στους άντρες παρά στις γυναίκες, ενώ στο 50% των ανθρώπων που εμφανίζουν πέτρες, ξαναεμφανίζονται μέσα σε 2-5 χρόνια αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να εξαλείψετε εντελώς τον κίνδυνο νεφρολιθίασης, οι παρακάτω κανόνες μπορούν αποδεδειγμένα να μειώσουν τον κίνδυνο:


Πηγή