Παρασκευή , 31 Μάρτιος 2023

Ξαφνική ζάλη: Τι μπορεί να σημαίνει & τι πρέπει να κάνετε

Mετά από πολύωρη ορθοστασία και ακινησία είναι πιθανό να νιώθετε ότι ζαλίζεστε και σας έρχεται τάση λιποθυμίας.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Ίσως πρόκειται για ένα «αθώο» επεισόδιο υπότασης. Ο γιατρός θα σας συστήσει κατά πάσα πιθανότητα λίγο περισσότερο αλάτι στη διατροφή, άφθονα υγρά, καθώς και να μη σηκώνεστε απότομα από την καθιστή στην όρθια θέση.

Σπανιότερα, μία ξαφνική ζάλη, ιδιαίτερα μετά από κόπωση ή λόγω στρες, μπορεί να οφείλεται σε αρρυθμία, εξαιτίας ενός καρδιακού ή νευρολογικού προβλήματος (παρασυμπαθητικοτονία).

Τι να κάνετε

– Πιείτε λίγο νερό και ξαπλώστε, τοποθετώντας τα πόδια ψηλότερα από τον κορμό, μέχρι να ηρεμήσετε και να ανακτήσετε πλήρως τις αισθήσεις σας.

– Eάν η ζάλη υποχωρήσει μέσα σε ένα δεκάλεπτο, τότε μάλλον δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει.

– Eάν περάσουν 10-15 λεπτά και εξακολουθείτε να ζαλίζεστε, πρέπει να μεταφερθείτε στο νοσοκομείο για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Γιατί δεν πρέπει να την αγνοήσετε

Μετά από μία ξαφνική ζάλη επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός παθολογικού προβλήματος.

Iδιαίτερα όσοι έχουν παρουσιάσει έμφραγμα στο παρελθόν ή έχουν καρδιακή ανεπάρκεια δεν πρέπει να αγνοήσουν ένα επεισόδιο ζάλης. Στην περίπτωσή τους απαιτείται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Αν παρουσιαστεί ζάλη σε ένα παιδί που αθλείται ή παίζει, απαιτείται διεξοδικός καρδιολογικός έλεγχος (με υπέρηχο), προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας συγγενούς ανωμαλίας στην καρδιά (π.χ. υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια).

Διαβάστε επίσης:

Ζάλη: Πιθανά αίτια και πώς θα την προλάβετε

Πονοκέφαλος: Πότε κρύβει ανεύρυσμα, μηνιγγίτιδα ή αιμάτωμα


Πηγή