Τρίτη , 15 Ιούνιος 2021

Οι συνήθειες που σας προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ (εικόνες)

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία άνοιας, συμβάλλοντας στο 60-70% των περιστατικών. 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο, οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως στην πρόληψη και στην επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου UCLA που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry, τρεις υγιεινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός των συνηθειών αυτών αποτρέπει τη συσσώρευση πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, η οποία αποτελεί βιολογική ένδειξη για την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με την αυξημένη προστασία από την εμφάνιση άνοιας αλλά και από την ατροφία του εγκεφάλου, η συγκεκριμένη μελέτη όμως καταδεικνύει ότι επηρεάζουν άμεσα τον ρυθμό συσσώρευσης πρωτεϊνών στον εγκέφαλο ατόμων με ήπια απώλεια μνήμης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 44 ενήλικες ηλικίας 40 έως 85 ετών που εκδήλωναν ήπια απώλεια μνήμης χωρίς να έχουν λάβει διάγνωση για άνοια. Οι συμμετέχοντες έδωσαν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη διατροφή, τα επίπεδα άσκησης, τον Δείκτη Μάζας Σώματος και άλλες βασικές παραμέτρους της ζωής τους και υποβλήθηκαν σε εξέταση απεικόνισης (PET) ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα πρωτεϊνών στον εγκέφαλό τους.

Οι ερευνητές αναζήτησαν δύο είδη πρωτεϊνών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ: πλάκες αμυλοειδούς και συμπλέγματα της πρωτεΐνης Τ.

Τα αποτελέσματα υπέδειξαν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στους συμμετέχοντες που είχαν υιοθετήσει τρεις υγιεινές συνήθειες και σε αυτούς που συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου.

Οι συνήθειες που προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ είναι οι εξής:

 


Πηγή