Κυριακή , 5 Δεκέμβριος 2021

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Παράγοντες που πυροδοτούν τα συμπτώματα (εικόνες)

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος γιορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου κάθε έτους.

Διοργανώνεται από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA) με στόχο να ενημερώσει την κοινή γνώμη για αυτή την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο μερικές φορές ακόμη και τη ζωή τους, καθώς και με σκοπό και στόχο να βελτιώσει τις μεθόδους θεραπείας του.

Τι είναι το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα αναπνευστικά προβλήματα και συμπτώματα όπως δύσπνοια, συριγμός, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, κλπ.

Κατά την κανονική αναπνοή, ο αέρας ρέει ελεύθερα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Αλλά όταν το άσθμα δεν είναι υπό έλεγχο, οι αεραγωγοί των πνευμόνων είναι παχιοί, πρησμένοι και παρουσιάζουν χρόνιες φλεγμονές. Οι αεραγωγοί γίνονται υπερβολικά ευαίσθητοι στις μεταβολές του περιβάλλοντος και μια κρίση άσθματος καραδοκεί. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, το επιθήλιο των αεραγωγών διογκώνεται, οι μύες γύρω από τους αεραγωγούς σφίγγουν, έκκριση βλέννας βουλώνει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες και η αναπνοή γίνεται δύσκολη.

Τα συμπτώματα του άσθματος ποικίλουν από ώρα σε ώρα, από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα και κατά το πέρασμα των μηνών. Συχνά είναι χειρότερα κατά τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η σοβαρότητα του άσθματος επίσης διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Το άσθμα δεν είναι ένα στατικό νόσημα αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις και η βαρύτητά του ποικίλει τόσο στο χρόνο όσο και από ασθενή σε ασθενή.

Εάν ανήκετε στους πάσχοντες από άσθμα και δυσκολεύεστε ακόμη και στις πιο απλές εκφάνσεις της καθημερινότητας, τότε εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθείτε, θα πρέπει να γνωρίζετε και τι να αποφεύγετε:

Δείτε 10 παράγοντες, που είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν το άσθμα:


Πηγή