Παρασκευή , 2 Ιούνιος 2023

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 300 θερμίδων που προέρχονται από τηγανητές πατάτες έναντι των αμυγδάλων;

Τα αμύγδαλα είναι μια υπερτροφή πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη.

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι το τσιμπολόγημα ξηρών καρπών σάς κάνει να αισθάνεστε πιο χορτάτοι με αποτέλεσμα να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και να χάνετε βάρος.

Μια νέα μελέτη αποφάσισε να διερευνήσει αν το αίσθημα κορεσμού προέρχεται από την κατανάλωση λίπους χωρίς καμία σχέση με τη θρεπτική αξία. Αποφάσισαν, λοιπόν, να ελέγξουν τι συμβαίνει με την κατανάλωση τηγανητών πατατών έναντι αμυγδάλων.

Τηγανητές πατάτες έναντι αμυγδάλων

Οι μελετητές θέλησαν να συγκρίνουν ένα από τα πιο ανθυγιεινά πιάτα με υψηλό ποσοστό λίπους λόγω του τηγανίσματος έναντι των αμυγδάλων που αποτελεί μια υπερτροφή πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη. Να σημειωθεί πως η σύγκριση δεν ήταν τυχαία καθώς τα αμύγδαλα περιέχουν 60% λίπος υψηλής ποιότητας.

Η Δρ. Maya Roseman η οποία ηγήθηκε της μελέτης εξήγησε ότι η μελέτη βασίστηκε στην κατανάλωση 300 θερμίδων που προέρχονται είτε από τις τηγανιτές πατάτες, είτε από τα αμύγδαλα. Κατά την έρευνα και την καταγραφή των πορισμάτων παρακολουθήθηκε το βάρος των ανθρώπων, τα ποσοστά λίπους ενώ έγιναν μετρήσεις για το σάκχαρο.

amygdala.jpg

Ένας μύθος απώλειας βάρους κατέρρευσε

Μετά από 30 ημέρες, δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό λίπους και βάρους και δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά στους δείκτες διαβήτη.

Ο Δρ. Roseman εξήγησε επίσης ότι αρκετοί μύθοι για τα αμύγδαλα πρέπει να καταρριφθούν.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα καβουρδισμένα αμύγδαλα έχουν περισσότερες θερμίδες, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε και συνέχισε λέγοντας: «Ο αριθμός των θερμίδων που αναγράφονται στις διάφορες συσκευασίες αμυγδάλων κυμαίνεται μεταξύ 580 και 620 θερμίδων ανά 100 γραμμάρια, είτε τα αμύγδαλα είναι ψημένα είτε όχι».

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα καβουρδισμένα αμύγδαλα έχουν περισσότερες θερμίδες, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», ξεκαθάρισε η Δρ. Roseman.

Ανέφερε επίσης ότι «από τη διατροφική άποψη, δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά στον αριθμό των βιταμινών και των μετάλλων στα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα μη ψημένα αμύγδαλα, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά στον αριθμό των λιπαρών οξέων, ούτε στις πρωτεΐνες.

Παραδέχτηκε ότι η μόνη διαφορά είναι στην ποσότητα αλατιού. Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα έχουν περίπου 100 χιλιοστόγραμμα νατρίου σε 100 γραμμάρια αμυγδάλων, πράγμα που σημαίνει ότι μια μερίδα 15 αμυγδάλων περιέχει μόνο 100 χιλιοστόγραμμα νατρίου λιγότερο δηλαδή από το ένα δέκατο του κουταλιού του γλυκού αλάτι, το οποίο δεν είναι μεγάλη ποσότητα.


Πηγή