Κυριακή , 4 Ιούνιος 2023

Πόσες θερμίδες έχουν τα γλυκά των Χριστουγέννων

Την περίοδο των εορτών, συνηθίζεται να υποπίπτουμε σε διάφορες… διατροφικές ατασθαλίες.

Αυτό βέβαια είναι απόλυτα κατανοητό, αφού όλοι βγαίνουν έξω περισσότερο, διασκεδάζουν, πίνουν και γεύονται γιορτινές γεύσεις.

Μερικές από αυτές είναι και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες.

Έχετε αναρωτηθεί όμως πόσες θερμίδες κρύβουν αυτοί οι γιορτινοί πειρασμοί;

Μελομακάρονα: Ανά τεμάχιο σας χαρίζει 170-220 (αναλόγως μεγέθους). Από όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά αποτελεί το πιο υγιές, καθώς είναι άριστη πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Το ελαιόλαδο και το μέλι είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία σας.

Κουραμπιέδες: Προσδίδει 190-260 θερμίδες ανά τεμάχιο. Αποτελεί το πιο αμφιλεγόμενο γλύκισμα, αφού δεν ξέρουμε κατά πόσο αποτελεί μια καλή επιλογή γλυκού, Από τη μια περιέχει αμύγδαλα, τα οποία είναι μια άριστη τροφή, όμως από την άλλη, είναι άφθονα σε βούτυρο, το οποίο περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών.

Δίπλες: Μια δίπλα περιέχει περίπου 180-240 θερμίδες (αναλόγως μεγέθους). Ένα από τα βασικά μειονεκτήματά της είναι ότι είναι τηγανισμένες. Αυτό αρκεί για να την κατατάξουμε στα ανθυγιεινά. Από την άλλη όμως περιέχει μέλι, το οποίο είναι φημισμένο για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Βασιλόπιτα: Ένα μεσαίο κομμάτι περιέχει 400-500 περίπου θερμίδες. Δεν το λες και το πιο διαιτητικό γλυκό, καθώς περιέχει πολύ ποσότητα βουτύρου και αυγών. Ευτυχώς που την κόβουμε μια φορά το χρόνο!


Πηγή