Κυριακή , 1 Οκτώβριος 2023

Πότε ο χυμός μήλου μπορεί να γίνει τοξικός

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η έκθεση των βρεφών και των μικρών παιδιών στο αρσενικό, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έθεσε νέα όρια στην ποσότητα της ανόργανης περιβαλλοντικής τοξίνης που μπορεί να περιέχει ο χυμός μήλου.

Το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι τα 10 ppb (parts per billion=μέρη στο δισεκατομμύριο), αριθμός που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2013.

Αν και το όριο δεν αποτελεί προϋπόθεση για τους κατασκευαστές, ο οργανισμός είπε ότι ελπίζει πως η κατευθυντήρια γραμμή θα χρησιμεύσει ως ενθάρρυνση. Ενώ ορισμένα δείγματα χυμού μήλου περιέχουν 3 ppb και 5 ppb, άλλα περιέχουν πάνω από 10 ppb.

Είναι πιθανό οι οδηγίες να συμβάλουν στη μείωση του ορίου με την πάροδο του χρόνου. «Καθώς τα χαμηλότερα επίπεδα αρσενικού προστατεύουν τη δημόσια υγεία, αναμένουμε να επανεξετάσουμε αυτό το επίπεδο δράσης ως μέρος του σχεδίου Closer to Zero του FDA», αναφέρει ο Οργανισμός.

Πολλοί κατασκευαστές τηρούν ήδη το επίπεδο των 10 ppb, ανέφερε το CNN, επικαλούμενο το Consumer Reports και ένα τεστ του 2018 για τους χυμούς φρούτων. «Όλοι οι χυμοί στις δοκιμές του Consumer Reports, εκτός από έναν, είχαν επίπεδα ανόργανου αρσενικού κάτω από το όριο των 10 ppb του FDA και το 58% είχαν επίπεδα κάτω από το συνιστώμενο όριο του Consumer Reports των 3 ppb».

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο FDA εστιάζει πλέον στην αντιμετώπιση των χημικών ουσιών των τροφίμων και των βαρέων μετάλλων. Ας ελπίσουμε ότι ο FDA θα συνεχίσει να εστιάζει σε αυτά τα ζητήματα, να παρακολουθεί και να αναλαμβάνει δράση εάν εντοπίσει ανησυχητικά επίπεδα ανόργανου αρσενικού σε χυμούς μήλου».

Αν και το οργανικό αρσενικό υπάρχει σε ψάρια και οστρακοειδή και δεν είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, το ανόργανο αρσενικό βρίσκεται στο έδαφος, τα ιζήματα και τα υπόγεια ύδατα. Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή χρωμάτων και τον έλεγχο των παρασίτων και δεν είναι καλοήθεις.

Πηγή: FDA


Πηγή