Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τα 5 βήματα για υγιές σπέρμα (εικόνες)

Οι προκλήσεις της γονιμότητας είναι πολλές. Εκτός από τα συναισθήματα και τις επιπτώσεις στις σχέσεις, η υγεία των σπερματοζωαρίων έχει ιστορικά συνδεθεί με την έννοια του «ανδρισμού».

Και παρόλο που αυτό δεν ισχύει, όταν η κουβέντα φθάνει στην υγεία του σπέρματος, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Μια επιστημονική ανάλυση, που έγινε το 2017 σε περίπου 43.000 άνδρες, έδειξε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων παγκοσμίως μειώθηκε σημαντικά από το 1973 έως το 2011.

«Το σεξ, η γονιμότητα και, τελικά, η εγκυμοσύνη εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Το να λάβει κάποιος άνδρας μέτρα, προκειμένου να έχει υγιές σπέρμα, είναι σημαντικό», τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας.

«Το καλό σπέρμα ή διαφορετικά η υγεία των σπερματοζωαρίων, εξαρτάται κυρίως από τρεις διαφορετικές παραμέτρους: Από την ποσότητα, από την κινητικότητα και από τη μορφολογία».

Ποσότητα

Εάν σε κάθε εκσπερμάτιση το σπερματικό υγρό περιέχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, υπάρχουν πιθανότητες γονιμότητας. Μικρότερη ποσότητα από αυτή σε μια εκσπερμάτιση μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Κινητικότητα

Οι «κολυμβητές» πρέπει να περάσουν μέσα από τον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες της γυναίκας, για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Η κίνηση τουλάχιστον του 40% των σπερματοζωαρίων μπορεί να σημαίνει γονιμότητα.

Mορφολογία

Τα κανονικά σπερματοζωάρια έχουν ωοειδή κεφαλή και μακριά ουρά. Όσα περισσότερο σπερματοζωάρια με κανονικό σχήμα και δομή υπάρχουν, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι κάποιος γόνιμος. «Σαφώς, η ύπαρξη υγιούς σπέρματος είναι σημαντική. Αλλά η υγεία του σπέρματος δεν είναι σημαντική μόνο για τη σύλληψη. Η ποιότητα του σπέρματος παίζει, επίσης, ρόλο στην υγιή πορεία της εγκυμοσύνης συνολικά και ενδεχομένως και στην υγεία του μωρού. Σε μελέτες σε ποντίκια, το στρες και η παχυσαρκία σε αρσενικά ποντίκια τροποποίησαν τα γονίδια που έφεραν στο σπέρμα τους και τα μωρά τους ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα και να έχουν στρες», επισημαίνει ο κ. Ρόκκας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικά απλά βήματα, τα οποία μπορεί να κάνει ένας άνδρας, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες παραγωγής υγιών σπερματοζωαρίων:


Πηγή