Πέμπτη , 6 Οκτώβριος 2022

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την καταπόνηση των ματιών εξαιτίας της χρήσης υπολογιστή

Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά από μια οθόνη μπορεί να καταπονήσει τα μάτια μας. Συμβαίνει επειδή πρέπει να δουλεύουν σκληρά όταν είμαστε μπροστά από μια οθόνη με αποτέλεσμα να τα κουράζουμε.

Πολλοί άνθρωποι περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους μπροστά από τα τηλέφωνά τους, τα tablet, τις οθόνες των υπολογιστών και τις τηλεοράσεις τους. Εξάλλου, ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί συχνά από τους ανθρώπους να εστιάζουν μπροστά από οθόνες για αρκετές ώρες την ημέρα.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι βασίζονται στα ψηφιακά μέσα ή στην τηλεόραση για να χαλαρώσουν μετά τη δουλειά τους. Επομένως, τα μάτια κουράζονται πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις κύριες αιτίες και τα συμπτώματα της καταπόνησης των ματιών από τον υπολογιστή, καθώς και ορισμένες ασκήσεις και επιλογές θεραπείας για την ανακούφισή τους.

Οι αιτίες

Η έκθεση των ματιών σε ψηφιακές οθόνες για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να κάνει τα μάτια ενός ατόμου να λειτουργούν σε εντατικότερο ρυθμό από τον συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να καταπονήσει τα μάτια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προβλημάτων όρασης.

Όπως εξηγεί η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση, τα μάτια υφίστανται μεγαλύτερη πίεση όταν βλέπουμε οθόνες σε σχέση με όταν διαβάζουμε τυπωμένες λέξεις σε μια σελίδα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα γράμματα σε πολλές οθόνες δεν είναι τόσο ευκρινή όσο τα τυπωμένα γράμματα. Συμβαίνει επίσης επειδή πολλές οθόνες έχουν μικρότερη αντίθεση από την εκτυπωμένη σελίδα και επειδή επηρεάζονται από την αντανάκλαση και τη λάμψη.

Όλα αυτά μπορούν να κάνουν τα μάτια ενός ατόμου να δουλεύουν πολύ πιο σκληρά όταν διαβάζει λέξεις σε μια οθόνη.

Άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην καταπόνηση των ματιών του υπολογιστή. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι βλέπουν τις οθόνες από ακατάλληλες αποστάσεις και γωνίες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση άβολων και τεταμένων στάσεων, ειδικά εάν το άτομο έχει υποκείμενα προβλήματα όρασης με αποτέλεσμα να καταπονείται και το μυοσκελετικό σύστημα.

Συμπτώματα

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της καταπόνησης των ματιών από τον υπολογιστή:

  • κουρασμένα μάτια
  • δυσφορία στα μάτια
  • ξηρά, ερεθισμένα και με αίσθηση καύσου μάτια
  • θολή όραση
  • δυσκολία στην επανεστίαση των ματιών
  • ευαισθησία σε έντονα φώτα
  • πονοκέφαλος
  • πόνος στον αυχένα και στους ώμους

Άσκηση

Ορισμένες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση της καταπόνησης των ματιών του υπολογιστή.

Για παράδειγμα, η Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση συνιστά στους ανθρώπους να ακολουθούν τον κανόνα 20-20-20. Ακολουθώντας αυτόν τον κανόνα σημαίνει να κοιτάτε κάτι που βρίσκεται 20 πόδια μακριά (σ.σ.30,48 εκατοστά του μέτρου) για 20 δευτερόλεπτα μετά από κάθε 20 λεπτά που αφιερώνετε κοιτάζοντας μια οθόνη.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα σε κάποιες άλλες ασκήσεις εστίασης των ματιών. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να εστιάζετε εναλλάξ σε κάτι μακρινό και σε κάτι κοντινό.

Η άσκηση βασισμένη στο οκτώ

Αυτή η άσκηση βασίζεται στην εστίαση σε μια περιοχή που απέχει 8 πόδια 9 (σ.σ. 2,4384) από την οθόνη. Στη συνέχεια, το άτομο που κάνει τη συγκεκριμένη άσκηση πρέπει να κινήσει αργά τα μάτια του σχηματίζοντας ένα νοητό οκτώ για 30 δευτερόλεπτα προς τη μία κατεύθυνση και μετά από 30 δευτερόλεπτα προς αντίθετη κατεύθυνση.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτές οι ασκήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν την καταπόνηση των ματιών από τη χρήση υπολογιστή. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το να κοιτάς μακρινά αντικείμενα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων από την εργασία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου όρασης υπολογιστή.

Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται επίσης ότι οι ασκήσεις ανοιγοκλείματος των ματιών μπορούν να είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση της καταπόνησης των ματιών από τη χρήση υπολογιστή.

laptop.jpg

Χρήσιμες συμβουλές

Να σημειωθεί πως τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών μπορεί να χρειάζονται διπλάσια ποσότητα φωτός από έναν 20χρονο άνθρωπο. Επίσης τεράστιο ρόλο παίζει και η τοποθέτηση της οθόνης πάνω στο γραφείο καθώς και η καρέκλα εργασίας.

Πότε να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο

Αν τα συμπτώματα της καταπόνησης των ματιών στον υπολογιστή προκαλούν σε έναν άνθρωπο σημαντική ενόχληση ή βλάβη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επισκεφτεί έναν οφθαλμίατρο προκειμένου να υποβληθεί σε οφθαλμολογική εξέταση. Ο οφθαλμίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να ελέγξει την όραση ενός ατόμου και να προτείνει τα είδη γυαλιών ή των διορθωτικών φακών που είναι κατάλληλα για τις ανάγκες του. Επίσης μπορεί να συνταγογραφίσει ένα κολλύριο ή σταγόνες ενυδάτωσης.


Πηγή