Τρίτη , 25 Ιούνιος 2024

Υψηλές θερμοκρασίες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Τα συχνά και παρατεταμένα κύματα καύσωνα που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας 25ετούς αμερικανικής μελέτης.

Ανάλυση 53 εκατομμυρίων γεννήσεων έδειξε ότι τα ποσοστά πρόωρου τοκετού αυξήθηκαν όταν οι τοπικές θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές για περισσότερες από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα ανέλυσαν τα εθνικά αρχεία γεννήσεων μεταξύ 1993 και 2017 στις 50 πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές των ΗΠΑ, όπου οι καύσωνες έχουν γίνει 24% πιο έντονοι και εμφανίζονται με διπλάσια συχνότητα από τη δεκαετία του 1960.

Με εξαίρεση τις αγροτικές περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ημερήσια ποσοστά πρόωρων τοκετών, ιδιαίτερα στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, αυξήθηκαν καθώς ανέβαιναν οι τοπικές θερμοκρασίες,

Οι συσχετισμοί έγιναν ισχυρότεροι καθώς αυξάνονταν οι θερμοκρασίες και τα κύματα καύσωνα διαρκούσαν περισσότερο, δηλαδή από 4 έως 7 ημέρες.

Δεν είναι όμως μόνο οι σύντομοι καύσωνες που επηρεάζουν τις εγκύους. Οι μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες επίσης επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μετα-ανάλυση 70 μελετών από όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι ενώ τα στοιχεία που συνδέουν την υπερβολική ζέστη με τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ήταν «πιο ισχυρά και πιο σταθερά» κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα, η σωρευτική ζέστη επίσης αύξησε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι οι παρατεταμένες επιπτώσεις στην υγεία των μωρών που γεννιούνται πρόωρα λόγω υπερβολικής ζέστης, δεν έχουν μελετηθεί αρκετά.

«Αν και η συσχέτιση της έκθεσης σε υπερβολική ζέστη με τη δυσμενή έκβαση εγκυμοσύνης γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη, οι άμεσες και δια βίου επιπτώσεις του πρόωρου τοκετού συνήθως αποκλείονται από τις εκτιμήσεις των επιπτώσεων του καύσωνα τόσο από υγειονομική όσο και από οικονομική άποψη», έγραψε ο Κάλεμπ Ντρέσερ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Harvard T. H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη.

«Η ολοένα και πιο ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ των κυμάτων καύσωνα και της βλάβης σε έγκυες και βρέφη παρέχει μια σημαντική ώθηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κλιμακούμενης έκθεσής μας στους καύσωνες και την επένδυση σε προσαρμοστικές στρατηγικές για τη μείωση των επιπτώσεών τους σε κλίμακα πόλεων, γειτονιών και σπιτιών» συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα για την υπερβολική ζέστη έχει συνδέσει τους παρατεταμένους καύσωνες με την αύξηση των νοσηλειών, των αυτοκτονιών και των θανάτων. Σχεδόν 62.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν στην Ευρώπη από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.


Πηγή