Τρίτη , 31 Ιανουάριος 2023

Ψευδομονάδα: Τα συμπτώματα της λοίμωξης από το ανθεκτικό μικρόβιο (εικόνες)

Η λοίμωξη από ψευδομονάδα αντιμετωπίζεται αρκετά δύσκολα, καθώς το βακτήριο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Το είδος ψευδομονάδας που προσβάλλει συνήθως τον άνθρωπο είναι η λεγόμενη ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa).

Πρόκειται για ένα βακτήριο που ζει φυσιολογικά στον οργανισμό ενός υγιούς ανθρώπου χωρίς να προκαλεί επιπλοκές.

Οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι ευκαιριακές, δηλαδή οι επιπλοκές παρατηρούνται σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό ή σε ασθενείς.

Η ψευδομονάδα αποτελεί συχνή αιτία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς το βακτήριο μπορεί να εξαπλωθεί στον ιατρικό εξοπλισμό ή ακόμη και στο φαγητό. Εάν η ψευδομονάδα προσβάλει ασθενή με αδύναμο ανοσοποιητικό (λόγω χειρουργικής επέμβασης, θεραπείας που λαμβάνει ή άλλης αιτίας), η επακόλουθη λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί αρκετά σοβαρή.

Για παράδειγμα, η ψευδομονάδα αποτελεί συνήθη αιτία πνευμονίας σε άτομα που αναπνέουν με μηχανική υποστήριξη. Επίσης, σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα και όσοι έχουν στο δέρμα τους τρυπήματα από βελόνες μπορεί να εντοπιστεί λοίμωξη του δέρματος, των οστών ή του ουροποιητικού από την ψευδομονάδα. Το βακτήριο μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό και από καθετήρα.

Η ψευδομονάδα ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα όπου επικρατεί υγρασία (όπως υδρομασάζ και πισίνες), γι’ αυτό και μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα ή ωτίτιδα. Τα άτομα που φορούν φακούς επαφής μπορεί να μολυνθούν στα μάτια εάν η ψευδομονάδα μολύνει το υγρό καθαρισμού των φακών επαφής. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι φακοί επαφής και οι θήκες των φακών επαφής δεν καθαρίζονται επαρκώς.

Η λοίμωξη από ψευδομονάδα μπορεί να απειλήσει την υγεία εάν επεκταθεί στο αίμα (σηψαιμία).

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ψευδομονάδα εξαρτώνται από το ακριβές σημείο της λοίμωξης:


Πηγή