Πέμπτη , 1 Δεκέμβριος 2022

Ύπνος & γονιμότητα: Πόσο πρέπει να κοιμούνται οι άντρες

Ούτε λίγο αλλά ούτε και πολύ ύπνο δεν συνιστούν οι επιστήμονες στους άντρες που θέλουν να γίνουν σύντομα μπαμπάδες, καθώς το μέτρο φαίνεται πως είναι απαραίτητο και στην ξεκούραση για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα σπέρματος.

Ερευνητές στην Ισπανία μελέτησαν τις συνήθειες του ύπνου σχεδόν 700 ζευγαριών για έναν χρόνο και ανακάλυψαν ποια είναι η ιδανική «δόση» ύπνου για τους άντρες ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Fertility & Sterility, οι 7 με 8 ώρες ύπνου –όπως άλλωστε συνιστούν οι ειδικοί– είναι ιδανικές για να έχει το ζευγάρι περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει παιδί.

Μελετώντας συγκριτικά τη διάρκεια ύπνου των αντρών με το πόσα από τα ζευγάρια απέκτησαν τελικά παιδί κατά την περίοδο της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος για λιγότερες από 6 ώρες συσχετίζεται με 31% λιγότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης, συγκριτικά με τον ύπνο διάρκειας 7-8 ωρών. Από την άλλη, ο πολύς ύπνος –για 9 ή και περισσότερες ώρες καθημερινά– συσχετίζεται με ακόμη λιγότερες πιθανότητες σύλληψης, συγκεκριμένα σε ποσοστό 49%.

Βέβαια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εγκυμοσύνη ως ένδειξη καλής γονιμότητας των αντρών και όχι κάποιο τεστ μέτρησης του αριθμού των σπερματοζωαρίων ή της κινητικότητάς τους. Η σχέση ύπνου και γονιμότητας μπορεί όμως να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η ανεπαρκής ξεκούρασης οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης, μιας ορμόνης απαραίτητης για την απελευθέρωση του σπέρματος. Ο λόγος που ο πολύς ύπνος βλάπτει τη γονιμότητα είναι λιγότερο ξεκάθαρος. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άντρες περνούν περισσότερες ώρες στο κρεβάτι επειδή δεν κοιμούνται καλά και στην περίπτωση αυτή η Ποια είναι τα 4 «συστατικά» του καλού ύπνου μάλλον βλάπτει επίσης τη γονιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει την παραδοσιακή οδηγία των ειδικών να αφιερώνουμε περίπου 7 με 9 ώρες στον ύπνο καθημερινά.

Δείτε κι αυτό:

Ποια είναι τα 4 «συστατικά» του καλού ύπνου


Πηγή