Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Αλγόριθμος κάνει διάγνωση καταρράκτη

Το ίδιο καλά με τους οφθαλμίατρους διαγιγνώσκει τον καταρράκτη ένα νέο κινεζικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που διαθέτει τον κατάλληλο αλγόριθμο. Η εν λόγω πάθηση, που είναι παρούσα κατά τη γέννηση ή εμφανίζεται στο πρώτο έτος της ζωής, προκαλεί θόλωση του φακού του ματιού και ευθύνεται για περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις (10%) απώλειας όρασης στα παιδιά παγκοσμίως.

Ο αλγόριθμος, ο οποίος αποτελεί μέρος μιας πλατφόρμας στο υπολογιστικό «νέφος», έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά νοσοκομεία ταυτόχρονα και σε συνεργασία μεταξύ τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τους γιατρούς. Τα συστήματα αυτά «εκπαιδεύονται» αρχικά με ένα μεγάλο όγκο ιατρικών δεδομένων και, στη συνέχεια, κάνουν διαγνώσεις με βάση τη συσσωρευμένη «εμπειρία» τους, ενώ μαθαίνουν στην πορεία και βελτιώνουν τις ικανότητές τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χαοτιάν Λιν του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-Σεν της Καντόνα, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής «Nature Biomedical Engineering”» ανέφεραν ότι το σύστημά τους έχει ακρίβεια διάγνωσης πάνω από 90%, εκτιμά τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού και επιπλέον προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.


Πηγή