Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς συνδέεται με την πυκνότητα των μαστών και τον κίνδυνο καρκίνου

Οι γυναίκες που ζουν σε πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανότερο να έχουν πυκνούς μαστούς και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 280.000 γυναίκες άνω των 40 ετών, που είχαν υποβληθεί σε μαστογραφικό έλεγχο.

Οι ερευνητές τις χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με την πυκνότητα των μαστών τους: πυκνοί ή λιπώδεις. Επίσης, εξέτασαν το βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις που ζούσαν.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και επικεφαλής της έρευνας Λουσιν Γιανγκτζγιαν, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εκτεθεί σε ατμοσφαιρικό νέφος.

Αναφορικά με το πως η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με την πυκνότητα των μαστών, η Δρ Γιανγκτζγιαν εξηγεί ότι «ορισμένες χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα μικροσωματίδια μπορεί να έχουν ιδιότητες που διαταράσσουν την ομαλή ενδοκρινική λειτουργία».

Το ενδοκρινικό σύστημα περιλαμβάνει αδένες που εκκρίνουν ορμόνες στο σώμα. Άρα η διαταραχή της ενδοκρινικής λειτουργίας μπορεί να τροποποιήσει την δραστηριότητα των οιστρογόνων και των αυξητικών παραγόντων και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει πολλαπλασιασμό των μαστικών κυττάρων και αύξηση της μαστικής πυκνότητας.

Οι γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς έχουν έως πενταπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνου του μαστού, ενώ ο εντοπισμός των καρκινικών όγκων σε αυτές τις ασθενείς μπορεί να μην είναι εύκολος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Breast Cancer Research.

Διαβάστε επίσης:

Η γειτονιά σας αποκαλύπτει αν κινδυνεύετε να εμφανίσετε άνοια!

Πώς θα προστατεύσετε τα πνευμόνια σας από τη ρύπανση όταν κάνετε ποδήλατο


Πηγή