Τα αυγά έχουν ενοχοποιηθεί κατά το παρελθόν για την αύξηση της χοληστερίνης και τον ρόλο τους στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, απέδειξαν ότι δεν ευθύνεται η χοληστερόλη των αυγών, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή, για τις παθήσεις της καρδιάς.
Σε μια πρωτοποριακή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις ανεξάρτητες επιδράσεις της χοληστερόλης της διατροφής και των κορεσμένων λιπαρών στην LDL χοληστερόλη (την «κακή» χοληστερόλη) και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα στο πλαίσιο μιας διατροφής με υψηλή χοληστερόλη αλλά χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τα επίπεδα LDL και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς ευθύνονται για σχεδόν 18 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο. Στην Αυστραλία, ένα άτομο πεθαίνει από καρδιαγγειακή νόσο κάθε 12 λεπτά, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο των θανάτων σε εθνικό επίπεδο.
Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Jon Buckley από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, λέει ότι είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη φήμη των αυγών.
«Τα αυγά έχουν ενοχοποιηθεί αδικαιολόγητα από ξεπερασμένες διατροφικές συμβουλές. Είναι μοναδικά. Έχουν μεν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η χοληστερόλη που περιέχουν, συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να αμφισβητούν τη θέση τους σε μια υγιεινή διατροφή.
Σε αυτή τη μελέτη, διαχωρίσαμε τις επιδράσεις της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών, διαπιστώνοντας ότι η υψηλή διατροφική χοληστερόλη από τα αυγά, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, δεν αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά ήταν ο πραγματικός παράγοντας που προκαλούσε την αύξηση της χοληστερόλης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε προσκομίσει αδιάσειστα στοιχεία για την υπεράσπιση του ταπεινού αυγού.
Έτσι, όταν πρόκειται για το πρωινό, δεν είναι τα αυγά που πρέπει να σας ανησυχούν, αλλά η επιπλέον μερίδα μπέικον ή το λουκάνικο, που είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς σας», λέει χαρακτηριστικά.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγή