Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για το παιδί

Η ζάχαρη πρέπει να καταναλώνεται με μεγάλη προσοχή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταρχήν λόγω των θερμίδων που περιέχει και της συμβολής της στην αύξηση του βάρους.

Ο άλλος, εξίσου σημαντικός λόγος, είναι ο διαβήτης κύησης που εμφανίζεται σε ποσοστό 10-20% των εγκύων και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της εγκυμοσύνης.

Οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν τροφές με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, γλυκά, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, τυποποιημένους χυμούς κλπ.

Όχι όμως μόνο αυτά: Νέα έρευνα επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης οι οποίες έπιναν αναψυκτικά διαίτης στην εγκυμοσύνη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 900 γυναίκες με διαβήτη κύησης στη Δανία, από το 1996 έως το 2002, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για τις τροφές που κατανάλωναν την 25η εβδομάδα κύησης.

Περίπου το 9% των γυναικών που έλαβαν μέρος ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα. Τα παιδιά τους ήταν 60% πιο πιθανό να έχουν υψηλό βάρος στη γέννηση σε σύγκριση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη κύησης, οι οποίες κατανάλωναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην ηλικία των 7 ετών σε σχέση με παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες με διαβήτη της κύησης που έπιναν νερό στην εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη δεν μειώνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας, σε σχέση με τα ροφήματα με ζάχαρη.

Οι γυναίκες που αντικατέστησαν τα ροφήματα με ζάχαρη πίνοντας νερό μείωσαν τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας στην ηλικία των 7 ετών κατά 17%.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκαντικές ουσίες: Οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης στη μνήμη και τη μάθηση

Light αναψυκτικά: 8 οφέλη για την υγεία όταν σταματάτε την κατανάλωσή τους


Πηγή