Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Γρίπη & κρυολόγημα: Οι διαφορετικές επιπτώσεις στα δύο φύλα

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος είναι πάνω κάτω τα ίδια για όλους, άνδρες και γυναίκες.

Η διάρκεια και η ένταση όμως των συμπτωμάτων διαφέρει στα δύο φύλα, όπως επιβεβαιώνει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές, με τη συμμετοχή του Robert Deiss από το Infectious Disease Clinical Research Program, συνέκριναν τα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, όπως με βάση την περιγραφή 77 ανδρών και γυναικών μεταξύ των ετών 2009 και 2014.

Οι γυναίκες που νοσούσαν από κρυολόγημα και γρίπη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν σοβαρή κόπωση και μυϊκούς πόνους σε σχέση με τους άνδρες.

Επιπλέον, τα σοβαρά συμπτώματα των γυναικών διαρκούσαν περισσότερο.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να κρατούν ημερολόγιο με τα συμπτώματα και την έντασή τους.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν το κατώτερο αναπνευστικό (βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο θώρακα), το ανώτερο αναπνευστικό (ωταλγία, καταρροή, πονόλαιμος και φτέρνισμα), καθώς και συμπτώματα, όπως κούραση, πονοκέφαλοι και μυϊκοί πόνοι.

Αν και οι λοιμώξεις από ιούς, όπως ο εντεροϊός και ο κοροναϊός, προσέβαλαν το ίδιο άνδρες και γυναίκες, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μέτρια ή σοβαρή ωτίτιδα, πονοκέφαλο και μείωση στην όρεξη. Ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κούρασης και μυϊκούς πόνους.

Τις πρώτες μέρες της νόσου η ένταση των συμπτωμάτων ήταν παρόμοια και στα δύο φύλα, αλλά από την τρίτη ημέρα παρατηρήθηκαν διαφορές. Συγκεκριμένα οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άντρες να συνεχίζουν να αναφέρουν σοβαρά συμπτώματα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στη Νέα Ορλεάνη στο IDWeek 2016.

 

Διαβάστε επίσης:

Eπίμονος και ενοχλητικός πονόλαιμος: Πώς θα ανακουφιστείτε


Πηγή