Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Διαβήτης και άμυλο: Μπορούν οι διαβητικοί να τρώνε πατάτες; (έρευνα)

Στους πάσχοντες από διαβήτη συστήνεται να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επειδή δυσκολεύουν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Νέα μελέτη από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανατρέπει αυτή την άποψη, καθώς υποστηρίζει ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 ίσως μπορούν να επιτύχουν καλύτερη διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου τη νύχτα εάν συμπεριλάβουν στο δείπνο τους υψηλού αντί χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές, όπως οι λευκές πατάτες.

Στο πλαίσιο της μελέτης δόθηκε σε 24 ενήλικες πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 το ίδιο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, αλλά το βραδινό είχε τέσσερις παραλλαγές -η κάθε μία περιλάμβανε είτε λευκές πατάτες χωρίς τη φλούδα μαγειρεμένες με τρεις διαφορετικούς τρόπους (βραστές, ψητές και βρασμένες που στη συνέχεια κρύωσαν και ξαναζεστάθηκαν) ή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ρύζι μπασμάτι (γεύμα ελέγχου).

Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν το πείραμα, με ένα διάλειμμα εννέα ημερών μεταξύ κάθε κύκλου, ώστε να περάσουν από όλα τα δοκιμαστικά γεύματα και το γεύμα ελέγχου.

Υποβάλλονταν σε εξέταση αίματος αμέσως μετά το γεύμα και κάθε 30 λεπτά για τις επόμενες δύο ώρες, ενώ μόνιτορ γλυκόζης κατέγραφε διαρκώς τις αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ενώ κοιμούνταν.

Δεν παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στην απόκριση γλυκόζης ανάμεσα στα δείπνα που περιείχαν λευκή πατάτα και ρύζι μπασμάτι. Επιπλέον, ο γλυκαιμικός δείκτης των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν βελτιωμένος αφότου είχαν καταναλώσει το δείπνο με λευκές πατάτες σε σύγκριση με το ρύζι μπασμάτι.

«Τα ευρήματα αυτά είναι αντίθετα ως προς αυτά της έρευνας παρατήρησης και της παραδοσιακής διατροφικής καθοδήγησης που έχει οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι οι πατάτες δεν είναι κατάλληλη διατροφική επιλογή για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Brooke Devlin.

«Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι πατάτες, μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος ενός υγιεινού βραδινού γεύματος χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά την γλυκαιμική απόκριση, και παράλληλα να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά σε σχετικά λίγες θερμίδες, κάτι που είναι απαραίτητο για άτομα με διαβήτη τύπου 2» προσθέτει.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τον έλεγχο της γλυκόζης

Πατάτες: Πόσες θερμίδες έχουν & ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Διαβήτης τύπου 2: Τι να βάλετε στη διατροφή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 35%

 


Πηγή