Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρδιακή νόσος και άνοια: Πώς συνδέονται (έρευνα)

Η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μπορεί να σας προστατεύσει από την άνοια, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 1.600 ανθρώπους μέσης ηλικίας 79,5 ετών, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 21 χρόνια.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου εκτιμήθηκε στην αρχή της μελέτης και οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν κάθε χρόνο σε εξετάσεις μνήμης και σκέψης.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, είχαν επίσης μεγαλύτερη μείωση διανοητικών / γνωστικών ικανοτήτων αλλά και αυξημένους δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό υποδηλώνει ότι η παρακολούθηση και ο έλεγχος για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μπορεί να είναι σημαντικοί για τη γνωστική υγεία αργότερα στη ζωή, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ελλείψει αποτελεσματικών θεραπειών για την άνοια, πρέπει να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε τον βαθμό καρδιαγγειακού κινδύνου ως μέσου διατήρησης της νοητικής υγείας των ασθενών καθώς μεγαλώνουν», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Weili Xu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Πανεπιστημίου Tianjin στην Κίνα.

«Δεδομένης της προοδευτικής αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως, τα ευρήματά μας έχουν κλινική σημασία αλλά αφορούν και τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.

Η άνοια επηρέασε 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως το 2017 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι θα επηρεάσει 82 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2030.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, συνεπώς ο εντοπισμός τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να την καθυστερήσουν ή να την αποτρέψουν, αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τους κινδύνους καρδιακών παθήσεων με μικρότερους όγκους συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η λευκή ουσία, η φαιά ουσία και ο ιππόκαμπος, αλλά τα ευρήματα δεν έδειχναν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Οι συνδυασμοί τροφών που καταστρέφουν τον εγκέφαλο (έρευνα)

Σύγχυση & απώλεια μνήμης: Ποιες κοινές παθήσεις υποδεικνύουν εκτός από άνοια (εικόνες)

Κατάθλιψη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

 


Πηγή