Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και ειδικά η κακή διατροφή, το αλκοόλ και το κάπνισμα, συνδέονται με πολλές ασθένειες.

Τη σχέση επιβεβαιώνει νέα έρευνα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που ασκούνται, τρώνε υγιεινά και απέχουν από το κάπνισμα, κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες στο έντερο.

Ηλεκτρονική έρευνα επιστημόνων της Κλινικής Κλίβελαντ για τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου βασίστηκε σε 27.000 ερωτηματολόγια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 10% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έτρωγαν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων, λαχανικών και δημητριακών. Επίσης, μόλις το 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ασκούνται τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 30 λεπτά.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να αποτραπεί. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τους τροποποιήσιμους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο» δήλωσε η Carol Α Burke, γαστρεντερολόγος στην Κλινική Κλίβελαντ.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σημείωσε σημαντική πτώση στις ΗΠΑ από το 1980, οπότε εισήχθη ο προσυμπτωματικός έλεγχος, τα αποτελέσματα της νέας έρευνας όμως δείχνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής έχει υποτιμηθεί σημαντικά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Πρόληψης των ΗΠΑ (U.S Preventive Services Task Force), ο έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να ξεκινά στα 50 και να συνεχίζεται σε τακτική βάση μέχρι τα 75. Όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πολύποδες ή καρκίνο στο έντερο, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά νωρίτερα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου ή έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του εντέρου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μόλις το 36% των ερωτηθέντων ήταν ενημερωμένοι για τις κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης.

Η Burke και οι συνάδελφοί της ανέπτυξαν ένα online εργαλείο με ελεύθερη πρόσβαση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ατομικό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες στο έντερο. Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, το ύψος, το βάρος, οι διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, το οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου και ο κλινικός έλεγχος.

Η έρευνα διήρκεσε 5 λεπτά και οι συμμετέχοντας έλαβαν ένα αποτέλεσμα αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και εξατομικευμένες συστάσεις ελέγχου.

«Ελπίζουμε ότι όσοι χρησιμοποιήσουν αυτό το online εργαλείο, θα τυπώσουν τα αποτελέσματα, θα τα δείξουν στο γιατρό τους και θα συζητήσουν μαζί του το ενδεχόμενο προσυμπτωματικού ελέγχου» αναφέρει η Burke.

«Οι γιατροί με τη σειρά τους, έχουν πληρέστερη δημογραφική εικόνα για όσους απέχουν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο: άντρες, που δεν ανήκουν στη λευκή φυλή, καπνιστές, με υψηλό ΔΜΣ, χαμηλή πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης και χαμηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό τους, προκειμένου να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις».

Οι εξετάσεις που ανιχνεύουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού, περιλαμβάνουν κολονοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση, DNA test κοπράνων κ.α.

Για τα υπέρ και τα κατά της κάθε εξέτασης, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει.

Πηγή: Medical Daily

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνοι πεπτικού: Ποιοι και πότε πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο

Πολύποδες εντέρου & καρκίνος: Μετράει τελικά το μέγεθος;


Πηγή