Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Κορονοϊός: Τι είναι τα «αυτο-αντισώματα» που αναπτύσσουν κάποιοι ασθενείς και προσβάλλουν το ίδιο τους το σώμα

Κορονοϊός: Τι είναι τα «αυτο-αντισώματα» που αναπτύσσουν κάποιοι ασθενείς και προσβάλλουν το ίδιο τους το σώμα

Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που γιατρεύτηκαν από τον κορονοϊό αναφέρουν συμπτώματα για μήνες μετά την αποθεραπεία τους.

Και μια νέα μελέτη του Emory University βρήκε προσφάτως ενδείξεις ότι αυτοί οι άνθρωποι αναπτύσσουν «αυτο-αντισώματα», όπως τα αποκαλούν οι ερευνητές, ανοσοκύτταρα δηλαδή που δημιουργεί το σώμα στην αποτυχημένη του προσπάθεια να αντιπαρατεθεί με τον κορονοϊό.

Αυτά τα αντισώματα επιτίθενται στα υγιή ανθρώπινα κύτταρα, σε ένα φαινόμενο που μοιάζει πολύ με όσα γίνονται στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η μελέτη μάς λέει πως τα αυτο-αντισώματα στρέφονται στους υγιείς ιστούς του σώματος και μπορεί να είναι η εξήγηση γιατί κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν για καιρό συμπτώματα της Covid-19 ενώ έχουν θεραπευτεί.

Αν μάλιστα τα αυτο-αντισώματα ακολουθούν τις γραμμές των άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, τότε τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορονοϊού μπορεί να μην είναι καν θεραπεύσιμα.

Πλέον όμως, καθώς η επιστήμη ανακάλυψε ότι μπορεί να τα εντοπίσει στον ανθρώπινο οργανισμό, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούν να τα αναγνωρίσουν και να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπείες.

Οι πιο συντηρητικές ερευνητικές εκτιμήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής μιλούν για 1 στους 10 ασθενείς του κορονοϊού που εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου. Και εδώ κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, το φαινόμενο αφορά σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους, ακόμα και εγκυμονούσες γυναίκες.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η αίσθηση της κόπωσης, η δυσκολία στην αναπνοή, τα εξανθήματα και η διάρροια. Η χρόνια αυτή κατάσταση είναι πιο κοινή σε όσους νόσησαν βαριά από Covid-19.

Οι επιστήμονες του Emory University βρήκαν πως το ανοσοποιητικό υπεραντιδρά στις βαριές περιπτώσεις του SARS-CoV-2, γεγονός που διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στη δημιουργία των αυτο-αντισωμάτων.

Στην έρευνά τους ελέγχθηκαν 52 ασθενείς που διακομίστηκαν με κορονοϊό στο νοσοκομείο και ήταν σε σοβαρή ή και κρίσιμη κατάσταση, πήραν ωστόσο εξιτήριο.

Εντόπισαν τα αυτο-αντισώματα στο 44% αυτών και τα είδαν να στρέφονται κατά υγιών κυττάρων.


Πηγή