Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Μελάνωμα: Συνδυαστικό mRNA εμβόλιο των Moderna και Merck μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και θανάτου κατά 44%

Ο συνδυασμός του πειραματικού εμβολίου κατά του μελανώματος της Moderna και της ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα κατά 44%, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που δείχνει ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας εμβολίων mRNA -η οποία βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη επιτυχημένων εμβολίων για την COVID-19- με ένα φάρμακο που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση θα προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα σε ασθενείς με τον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Eliav Barr, επικεφαλής της παγκόσμιας κλινικής ανάπτυξης της Merck και επικεφαλής ιατρός.

Ο Paul Burton, επικεφαλής ιατρός της Moderna, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι ο συνδυασμός των δύο προσεγγίσεων «έχει την δυνατότητα να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα στη θεραπεία του καρκίνου».

Η εν εξελίξει μελέτη περιελάμβανε 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III/IV των οποίων οι όγκοι αφαιρέθηκαν χειρουργικά πριν υποβληθούν σε θεραπεία με το συνδυασμό φαρμάκου-εμβολίου ή μόνο φαρμάκου (Keytruda) με στόχο την καθυστέρηση της υποτροπής της νόσου.

Πολλά υποσχόμενη η συνεργασία για το μελάνωμα

Η συνδυαστική θεραπεία ήταν γενικά ασφαλής και έδειξε στατιστικά σημαντικό όφελος σε σύγκριση με τη χρήση μόνο του φαρμάκου Keytruda μετά από ένα χρόνο θεραπείας.

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το φάρμακο εμφανίστηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό φαρμάκου-εμβολίου σε σύγκριση με το 10% όσων έλαβαν μόνο το Keytruda.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο, η Merck πρότεινε την από κοινού ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της θεραπείας, γνωστής ως mRNA-4157/V940, μοιράζοντας εξίσου το κόστος και τυχόν κέρδη στις δύο εταιρείες.

Η Merck και η Moderna σχεδιάζουν να συζητήσουν τα αποτελέσματα με τις ρυθμιστικές αρχές και να ξεκινήσουν μια μελέτη Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με μελάνωμα, το 2023.


Πηγή