Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Ο εθελοντισμός ωφελεί την υγεία και παρατείνει τη ζωή – Δείτε γιατί

Ο άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντική εργασία ωφελούν την υγεία τους και έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής T. H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον καθηγητή Eric Kim, εξέτασαν σχεδόν 13.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε εθνική μελέτη για τη Συνταξιοδότηση και την Υγεία στην Αμερική και παρακολουθήθηκαν για τέσσερα χρόνια εντός του διαστήματος 2010-2016.

Διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με όσους δεν πρόσφεραν κάποια εθελοντική εργασία, οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε προγράμματα εθελοντισμού για τουλάχιστον 100 ώρες ετησίως (περίπου δύο ώρες την εβδομάδα) είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου και ανάπτυξης σωματικών περιορισμών κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης. Είχαν επίσης καλύτερη φυσική κατάσταση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο εθελοντισμός στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ενισχύει τους δεσμούς με τους άλλους, συμβάλλοντας στο αίσθημα του σκοπού και της ευζωίας και προστατεύοντας από τη μοναξιά, την κατάθλιψη και την έλλειψη ελπίδας», επισημαίνει ο Δρ. Kim και συνεχίζει:

«Η αλτρουιστική συμπεριφορά μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, χωρίς, ωστόσο, να αναδεικνύεται από τη μελέτη κάποια άμεση επίδραση σε μια εκτενή λίστα χρόνιων παθήσεων» διευκρίνισε.

Συγκεκριμένα, η μελέτη δεν ανέδειξε συνδέσεις ανάμεσα στον εθελοντισμό και σε βελτίωση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι παθήσεις των πνευμόνων, η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, η νοητική βλάβη ή ο χρόνιος πόνος.

Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη πριν την πανδημία του κορονοϊού και την επακόλουθη ανάγκη κοινωνικής απόστασης.

«Οι άνθρωποι είμαστε φύσει κοινωνικά όντα. Ίσως γι’ αυτό νιώθουμε ικανοποίηση σώματος και πνεύματος όταν προσφέρουμε στους άλλους», αναφέρει ο Eric Kim.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Μόνος αισθάνεται ένας στους τρεις ηλικιωμένουςΜόνος αισθάνεται ένας στους τρεις ηλικιωμένους

Μοναξιά: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης & πρόωρου θανάτου

Κοινωνική απομόνωση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη & γιατί


Πηγή