Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Παιδικό άσθμα: Οι επιπτώσεις στην υγεία των οστών

Το άσθμα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών στα αγόρια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Συγκεκριμένα, τα αγόρια που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή μορφή άσθματος και εκδηλώνουν καθημερινά συμπτώματα της ασθένειας, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν κάποιο οστό συγκριτικά με όσα δεν πάσχουν από τη νόσο του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Sharon Brennan-Olsen, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, «επειδή το άσθμα είναι φλεγμονώδης ασθένεια, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής μάζας μέσω της εμπλοκής της φλεγμονής στους μηχανισμούς σχηματισμού των οστών και της οστικής απορρόφησης».

Τα κορίτσια με άσθμα δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις λιγότερο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 16.000 μαθητές ηλικίας μεταξύ τριών και 13 ετών από 91 δημοτικά σχολεία στην πολιτεία της Βικτώριας. Οι μαθητές είχαν καταγραφεί σε μητρώα καταγμάτων.

Τα συμπτώματα του άσθματος καθορίστηκαν από τους γονείς τους μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου για επεισόδια συριγμού ή επισκέψεις σε γιατρό για άσθμα.

Τα παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άσθμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στα παιδιά τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο άσθματος. Ειδικότερα, μία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα ή η πνευμονία, πριν από την ηλικία των πέντε ετών, αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει άσθμα κατά δύο έως τέσσερις φορές. Μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του κρυολογήματος ή της αμυγδαλίτιδας, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 1,5 φορές.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, τα οποία αποτελούν προληπτική θεραπεία κατά του άσθματος, δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο κατάγματος στους πάσχοντες από άσθμα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για να αποφευχθούν τα κατάγματα και τονίζουν ότι τα παιδιά με άσθμα πρέπει να συνεχίζουν να αθλούνται, καθώς έτσι ωφελούν τόσο την υγεία των πνευμόνων όσο και των οστών τους, και να παίρνουν τα φάρμακά τους.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Βήχας ή άσθμα; 4 βασικά συμπτώματα για να τα ξεχωρίσετε

Άσθμα στις γυναίκες: Πώς επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης

Άσθμα: Η βιταμίνη που βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των κρίσεων


Πηγή