Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Ο κίνδυνος για τον εγκέφαλο της γυναίκας

Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελεί σημάδι προεκλαμψίας, μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η προεκλαμψία μπορεί επίσης να καθιστά τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε ένα συγκεκριμένο τύπο άνοιας.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας είχαν 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγγειακή άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η συγκεκριμένη μορφή άνοιας προκαλείται από την εξασθενημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Η σύνδεση των δύο καταστάσεων εξηγείται από το γεγονός ότι η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία, δήλωσε ο Δρ Joel Ray, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
.
Ωστόσο, μία άλλη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο επιστημονικό έντυπο Hypertension της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, διαπίστωσε ότι η προεκλαμψία δεν αύξησε την προδιάθεση των γυναικών για σημαντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι ερευνητές αυτής τη μελέτης κατέληξαν ότι παράγοντες κινδύνου γνωστικής εξασθένησης αποτελούν η κατάθλιψη, ο δείκτης μάζας σώματος και το επίπεδο.

Η προεκλαμψία αναπτύσσεται συνήθως στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και αφορά το 3-5% των κυήσεων, ενώ εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Η πίεση που ασκεί η προεκλαμψία στα αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου και να συμβάλλει στην αγγειακή άνοια, η οποία προκαλείται από μια σειρά παραγόντων που βλάπτουν τον εγκέφαλο, μειώνοντας τη ροή του αίματος.

«Η αγγειακή άνοια είναι μια μορφή άνοιας που προκύπτει από την αλλοίωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων», δήλωσε ο Ray. «Κάτι συμβαίνει, όχι αργά, αλλά αρκετά γρήγορα, και το άτομο κάνει ένα βήμα προς τα πίσω στο γνωστικό επίπεδο. Κάτι αλλάζει και δεν γίνεται αντιληπτό στην πάροδο των χρόνων».

Τα εγκεφαλικά επεισόδια που μπλοκάρουν μια εγκεφαλική αρτηρία ή άλλες καταστάσεις που καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου μπορούν να οδηγήσουν σε αγγειακή άνοια, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Στην νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες στη Δανία που γέννησαν τουλάχιστον μία φορά μεταξύ 1978 και 2015. Καμία από τις γυναίκες δεν είχε διαγνωστεί με καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη ή άνοια πριν από την πρώτη γέννα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 1,4 περιπτώσεις αγγειακής άνοιας ανά 100.000 γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας, συγκριτικά με 0,47 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες που δεν ανέπτυξαν ποτέ την επιπλοκή.

Η σχέση μεταξύ προεκλαμψίας και αγγειακής άνοιας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή για τις γυναίκες που εμφάνισαν άνοια μετά την ηλικία των 65 ετών.

Τα ευρήματα δεν απέδειξαν ότι η προεκλαμψία προκάλεσε αύξηση του κινδύνου αγγειακής άνοιας.

Η πιθανή εξήγηση για τη σχέση των δύο καταστάσεων, είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, το γονίδιο STOX1 που αυξάνει την ευαισθησία στην προεκλαμψία και εμπλέκεται στην έναρξη του Αλτσχάιμερ. Το γονίδιο έχει συνδεθεί επίσης με την επεξεργασία της βήτα αμυλοειδούς, μιας κολλώδους ένωσης που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι γιατροί πρέπει να ρωτούν τις γυναίκες εάν είχαν προεκλαμψία και να εστιάζουν σε θεραπείες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο τόσο της αγγειακής άνοιας όσο και άλλων καρδιακών παθήσεων.

Ο Ray υποστήριξε ότι «η διατήρηση υγιούς βάρους και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι πιθανώς οι δύο πιο εφικτές και ανέξοδες προσεγγίσεις» για την προστασία της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου σε γυναίκες που είχαν προεκλαμψία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης BMJ.

Πηγή: healthday

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση κύησης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μετά τη γέννα

Προεκλαμψία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο η λήψη ασπιρίνης

Προεκλαμψία: Η έλλειψη που τετραπλασιάζει τον κίνδυνο


Πηγή