Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Πόσο αυξάνεται το βάρος της καρδιάς όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος

Όσο αυξάνεται το σωματικό βάρος τόσο μεγαλώνει και βαραίνει η καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως η αρρυθμία ή και σοβαρές επιπλοκές όπως το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές.

Η μελέτη τους, η πρώτη του είδους της, έδειξε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να αυξήσει το βάρος της καρδιάς έως και κατά 8 γραμμάρια και τον όγκο της έως και κατά 5%.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.561 υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μαγνητική καρδιάς. Επίσης, οι ερευνητές κατέγραφαν διαχρονικά τυχόν διακυμάνσεις στον δείκτη μάζας σώματος των συμμετεχόντων, στην κατανάλωση αλκοόλ, στα επίπεδα της σωματικής τους άσκησης κ.ά.

Έπειτα από ανάλυση των δεδομένων που είχαν στη διάθεσή τους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μια αύξηση της τάξης των 4,3 μονάδων στον ΔΜΣ –η οποία είναι αρκετή για να περάσει κανείς από την κλίμακα του φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ 18,5-24,9) στην κλίμακα του υπερβολικού βάρους (ΔΜΣ 25-29,9) ή από τη δεύτερη στην κατηγορία της παχυσαρκίας (ΔΜΣ 30 και πάνω)– οδηγεί σε σημαντική αύξηση του βάρους της καρδιάς.

Όσο μεγαλώνει και βαραίνει η καρδιά, σημειώνουν οι ερευνητές, διαστέλλονται οι δύο άνω θάλαμοί της (κόλποι), με αποτέλεσμα να διαταράσσονται τα ηλεκτρικά κυκλώματα που εξασφαλίζουν την ομαλότητα του καρδιακού παλμού κι έτσι να εκδηλώνεται η αρρυθμία.

Αν και είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως η ανθυγιεινή διατροφή και η αύξηση του βάρους συντελούν σε καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η αύξηση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι συμβαίνουν επίσης και σημαντικές μεταβολές στην ίδια τη δομή της καρδιάς.

Να σημειωθεί ότι από όλους τους παράγοντες που μελετήθηκαν ως προς την επίδρασή τους στο μέγεθος της καρδιάς (αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, σωματική άσκηση, χοληστερόλη, κατανάλωση αλκοόλ, διαβήτης και σωματικό βάρος, το οποίο υπολογίστηκε βάσει ΔΜΣ), το σωματικό βάρος φάνηκε να αλλοιώνει στον μεγαλύτερο βαθμό τη δομή της καρδιάς, αναφέρει η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Sir Nilesh Samani, διευθυντής του ιατρικού τμήματος του Βρετανικού Ιδρύματος για την Καρδιά, το οποίο και χρηματοδότησε τη μελέτη, επισημαίνει: «Η μελέτη καταδεικνύει τον σιωπηλό αντίκτυπο του υπερβολικού βάρους στη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, που σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει στην καρδιοπάθεια και την καρδιακή ανεπάρκεια». «Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή πριν οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες στην καρδιά» προσθέτει.

Δείτε κι αυτό:

Έμφραγμα vs ανακοπή καρδιάς: Οι 3 βασικές διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Πέντε βότανα και μπαχαρικά που κάνουν καλό στην καρδιά

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Δες 3 απλούς τρόπους να προστατεύσεις τη δική σου!


Πηγή