Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τηλεόραση & πρόωρος θάνατος: Ο ανώτατος χρόνος παρακολούθησης

Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή, μεγάλο μέρος της οποίας συνδέεται με την παρακολούθηση τηλεόρασης και γενικά την παραμονή μπροστά από οθόνες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο παρακολούθησης για να περιορίσουμε αυτόν τον κίνδυνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 500.000 άνθρωποι ηλικίας 37 έως 73 ετών για περίοδο 12 ετών μεταξύ 2006 και 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός της παρακολούθησης τηλεόρασης σε δύο ώρες την ημέρα ή λιγότερο, θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι εάν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν περιορίσει τον τηλεοπτικό χρόνο σε δύο ώρες ημερησίως, πιθανώς το 5,62% όλων των θανάτων που καταγράφηκαν στο διάστημα της έρευνας, και πιο συγκεκριμένα το 7,97% των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί ή να καθυστερήσουν.

Η μελέτη έλαβε υπόψιν τόσο τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης αλλά και της παρακολούθησης βίντεο στην οθόνη κινητού τηλεφώνου.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Hamish Foster του Ινστιτούτου Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, αναφέρει ότι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης -και η καθιστική καθιστική ζωή γενικότερα- μπορούν να επιδεινώσουν την υγεία.

Διευκρίνισε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να γίνουν πιο εξειδικευμένες εισηγήσεις για τον κατάλληλο χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης αφού θα έχουν αποσαφηνιστεί όλοι οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου, στους οποίους περιλαμβάνονται τα ανθυγιεινά σνακ και η χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Πηγή: BBC

Διαβάστε επίσης:

Καθιστική ζωή: Ποιο είδος αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Καθιστική ζωή στην εφηβεία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Καθιστική ζωή: Οι επιπτώσεις στις αρτηρίες των εφήβων

 


Πηγή