Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το Debate των ημερών: Βασιλόπιτα κέικ, ή Τσουρέκι; Δείτε τις θερμίδες και αποφασίστε

Τα Χριστούγεννα είναι μια εορταστική περίοδος, η οποία ασυναίσθητα μας φέρνει στο μυαλό εικόνες από φαγητά κρασιά και γλυκούς πειρασμούς. Αυτοί οι γλυκοί πειρασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του βάρους μας αλλά και του λίπους μας, αν αφεθούμε χωρίς περιορισμούς στις γευστικές απολαύσεις.

Φυσικά και δεν πρέπει να στερηθούμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές αλλά πρέπει απλά να προσέξουμε τις επιλογές μας. Ας δούμε μερικές πληροφορίες για ένα από τα πιο αγαπημένα και επίκαιρα γλυκά των ημερών, την βασιλόπιτα, και αποφασίστε:  που καταναλώνουμε συνήθως στις γιορτές.

Υπάρχουν δύο ειδών βασιλόπιτες, τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες χάρη στη μαστίχα και στο πορτοκάλι που έχει ως συστατικά. Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η ποσότητα βουτύρου που περιέχει είναι μικρότερη σε κορεσμένα λίπη σε σχέση με την βασιλόπιτα τύπου κέικ.

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα που είναι ένοχη για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου λόγω του γάλακτος και των αμυγδάλων, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια.

Βασιλόπιτα Τύπου κέικ

Σύσταση ανά 100gr
Ενέργεια: 350Kcal
Ολικά λιπαρά: 18gr.
Κορεσμένα λιπαρά: 9gr
Μονοακόρεστα λιπαρά: 6gr
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4gr
Χοληστερόλη:78
Νάτριο: 308mg

Βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι

Σύσταση ανά 100gr
Ενέργεια: 255 Kcal
Ολικά λιπαρά: 12gr
Κορεσμένα λιπαρά: 4gr
Μονοακόρεστα λιπαρά: 5gr
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3gr
Χοληστερόλη:65
Νάτριο: 105mg

Εύα Καφετζή Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ -ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδα

Διαβάστε ακόμη:

Είναι η μαστίχα το φυσικό γιατρικό για τη νόσο του Κρον;

Υπέρταση: Το διατροφικό μυστικό για να την προλάβετε


Πηγή