Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Υδατάνθρακες: Οι επιπτώσεις τους στη γονιμότητα

Η μείωση στην κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να αυξήσουν τις πιθανότητες τεκνοποίησης.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας, οι υδατάνθρακες φαίνεται ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στη σύλληψη όσο και στην ποιότητα των ωαρίων.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί να τρώνε μόνο μία μερίδα υδατανθράκων την ημέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις επιστημόνων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, που εδρεύει στη Γενεύη, μία δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τις πιθανότητες σύλληψης. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία.

Σύμφωνα με την γιατρό Gillian Lockwood από την κλινική γονιμότητας Midland στο Tamworth του Staffordshire, η δίαιτα γονιμότητας που πρέπει να ακολουθούν τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, πρέπει να περιλαμβάνει μία μερίδα υδατανθράκων την ημέρα, απεριόριστη άπαχη πρωτεΐνη και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Και προσθέτει: «Αυτό που λέω στους ασθενείς μου είναι ότι αν φάνε ένα τοστ στο πρωινό, αυτοί είναι οι υδατάνθρακες της ημέρας. Δεν μπορείτε να φάτε σάντουιτς το μεσημέρι και ζυμαρικά στο δείπνο».

Η διατροφή της γονιμότητας αποκλείει το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, τα οποία πρέπει να τα αντικαθιστά κάποιος με ολικής αλέσεως, ενώ αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού πρέπει να τρώει βρόμη, γιαούρτι χωρίς πρόσθετα και αυγά.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard πραγματοποίησαν έρευνα με τη συμμετοχή 18.000 γυναικών και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως ψωμί, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά και ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ωορρηξίας.

Αντίθετα, η επιλογή ανεπεξέργαστων, πλούσιων σε φυτικές ίνες υδατανθράκων μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να προλάβει την εμφάνιση διαβήτη κύησης.

Οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Όταν ανέβουν πολύ επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή. Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι η ποσότητα των υδατανθράκων που επηρεάζει τη γονιμότητα, αλλά το είδος. Οι γυναίκες που κατανάλωναν διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες με τις γυναίκες που κατανάλωναν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας. Το γλυκαιμικό φορτίο των υδατανθράκων είναι αυτό που επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Έτσι, οι γυναίκες που κατανάλωναν τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο είχαν 92% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα ωορρηξίας, συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες ενισχύουν τις πιθανότητες προβλημάτων ωορρηξίας, ενώ οι ανεπεξέργαστοι τις μειώνουν. Οι πατάτες, τα δημητριακά πρωινού, το λευκό ρύζι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ωορρηξίας, ενώ το μαύρο ρύζι και τα δημητριακά ολικής άλεσης αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Άλλη μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Αναπαραγωγής του Delaware διαπίστωσε ότι γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία γονιμότητας και η διατροφή τους αποτελούνταν σε ποσοστό μικρότερο από 40% από υδατάνθρακες, είχαν ποσοστό κύησης 63,2% – σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό 33,8% που είχαν οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερους υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες πιστεύεται τέλος, ότι καθιστούν το εσωτερικό της μήτρας λιγότερο «φιλόξενο» να υποδεχτεί ένα έμβρυο.

Διαβάστε επίσης:

Υπολογίστε τις γόνιμες μέρες σας (εφαρμογή)

Το smoothie της γονιμότητας που συνιστούν οι επιστήμονες!


Πηγή