Σάββατο , 19 Ιούλιος 2025

Χρόνια δυσκοιλιότητα: Η ιδανική διατροφή από τη μέση ηλικία και μετά

Ανησυχείτε για την υγεία του εντέρου σας καθώς μεγαλώνετε;

Νέα μελέτη δείχνει ότι η αλλαγή της διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιας δυσκοιλιότητας στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους.

Η μεσογειακή διατροφή και οι διατροφές που περιέχουν πολλές τροφές φυτικής προέλευσης, αποδείχθηκαν οι καλύτερες για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

«Η χρόνια δυσκοιλιότητα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών», δήλωσε ο ερευνητής Kyle Staller, γαστρεντερολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι καθώς γερνάμε, η υγιεινή διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη στο έντερό μας πέρα από τα γνωστά καρδιαγγειακά οφέλη», πρόσθεσε.

Είναι γνωστό ότι οι υγιεινές διατροφές ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ορισμένες διατροφές μπορεί να την προλαμβάνουν εξαρχής, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 96.000 άτομα που συμμετείχαν σε τρεις μελέτες που παρακολουθούσαν τη φυσική κατάσταση επαγγελματιών υγείας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς παρακολούθησης, καταγράφηκαν πάνω από 7.500 περιστατικά δυσκοιλιότητας.

.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων με βάση την τήρηση πέντε διαφορετικών προτύπων: μεσογειακή διατροφή, διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, δυτική διατροφή, χορτοφαγική διατροφή και διατροφή για τη μείωση της φλεγμονής.

Τα ευρήματτα δείχνουν ότι οι διατροφές με πολλές τροφές φυτικής προέλευσης, μείωσαν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας κατά 20%, ενώ η μεσογειακή διατροφή μείωσε τον κίνδυνο κατά 16%.

Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, σπόρων, ελαιόλαδου, βοτάνων και μπαχαρικών. Τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα πουλερικά καταναλώνονται μερικές φορές την εβδομάδα, ενώ τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα καταναλώνονται πιο αραιά.

Από την άλλη, η δυτική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, λιπαρά τρόφιμα και γλυκά, αύξησε τον κίνδυνο χρόνιας δυσκοιλιότητας κατά 22%, ενώ η διατροφή με τρόφιμα που προάγουν τη φλεγμονή αύξησε τον κίνδυνο κατά 24%.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υγιεινά λίπη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της χρόνιας δυσκοιλιότητας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους», δήλωσε ο Staller.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν επηρεάστηκαν από την ποσότητα ινών που κατανάλωνε ένα άτομο.

«Πάντα θεωρούσαμε ότι τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής οφείλονται στις φυτικές ίνες, αλλά οι αναλύσεις μας έδειξαν ότι τα οφέλη αυτών των υγιεινών διατροφών για τη δυσκοιλιότητα ήταν ανεξάρτητα από την πρόσληψη ινών», δήλωσε ο Staller.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Ευεργετικό το καλοκαίρι για την ψωρίαση – Τι γίνεται με το χλώριο, το αλάτι και τον ήλιο

Οι ασθενείς για να προστατεύσουν το δέρμα τους πρέπει να εφαρμόζουν ορισμένες πρακτικές Το καλοκαίρι …

Daily-News.GR