Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Το 75% των ασθενών με σύνδρομο Sjögren είναι ακόμα αδιάγνωστο

Το 75% των ασθενών με σύνδρομο Sjögren είναι ακόμα αδιάγνωστο

Παγκόσμια Ημέρα νοσήματος προς τιμήν του Σουηδού οφθαλμίατρου που το διέγνωσε για πρώτη φορά το 1933

Η έγκαιρη διάγνωση και η υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για τους ασθενείς με το σύνδρομο Sjogren, το χρόνιο συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει όλο το σώμα.

Μπορεί να εμφανίζεται μόνο του (πρωτοπαθές σύνδρομο Sjögren) ή να αλληλεπικαλύπτεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και γι αυτό, πολλές φορές, είτε υποδιαγνώσκεται είτε παραβλέπεται.

Δυστυχώς σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας ασθενής χρειάζεται κατά μέσο όρο 4,7 χρόνια για να λάβει μια επίσημη διάγνωση του συνδρόμου Sjögren και το 75% των ασθενών είναι ακόμα αδιάγνωστοι.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Sjogren, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του δρ. Henrik Sjögren, οφθαλμίατρου από τη Σουηδία, ο οποίος διέγνωσε για πρώτη φορά το νόσημα το 1933, η επιστημονική κοινότητα σύμφωνα με την Αθανασία Παππά, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας και του κοινού, σχετικά με το σύνδρομο Sjögren και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη νέων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας.

Το σύνδρομο Sjögren είναι ένα χρόνιο, συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, επισήμανε ο Αθανάσιος Τζιούφας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντής του τμήματος Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,στο νοσοκομείο «Λαϊκό».

Θεωρείται το δεύτερο σε συχνότητα συστηματικό, αυτοάνοσο νόσημα μετά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, προσβάλλοντας το 0,1% – 0,3% του γενικού πληθυσμού, το 75% των οποίων είναι ακόμα αδιάγνωστος.

Η κύρια προσβολή του συνδρόμου αφορά τους εξωκρινείς αδένες και εμφανίζεται με ξηροστομία και ξηροφθαλμία. Υπολογίζεται ότι ένας στους 10 ασθενείς με ξηροφθαλμία μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο Sjögren. Άλλα όργανα που μπορεί να προσβάλει είναι το δέρμα, οι αρθρώσεις και πιο σπάνια το ήπαρ, οι νεφροί και οι πνεύμονες.

Περίπου 3% – 5% των ασθενών με σύνδρομο Sjogren μπορεί να αναπτύξει λέμφωμα. Γι’ αυτή την τελευταία περίπτωση υπάρχουν ξεκάθαροι προδιαθεσικοί παράγοντες όπως η διόγκωση των παρωτίδων και η πορφύρα του δέρματος που εμφανίζονται στην έναρξη της νόσου.

Στο τμήμα της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ασθενών με σύνδρομο Sjögren. Γίνεται ενεργός έρευνα και χρησιμοποιούνται όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα για την διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr