Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
CDC Τρεις συμβουλές κλειδιά για τους χρήστες φακών επαφής

CDC: Τρεις συμβουλές-κλειδιά για τους χρήστες φακών επαφής

Η παράλειψη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από τους χρήστες φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις των ματιών, προειδοποιεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Κέντρου (MMWR), σχεδόν μία στις πέντε λοιμώξεις που σχετίζονται με τη χρήση φακών επαφής οδηγεί σε βλάβες των ματιών, όπως ο σχηματισμός ουλώδους ιστού στον κερατοειδή ή η μερική απώλεια όρασης.

Οι λοιμώξεις των ματιών που οδηγούν σε μακρόχρονες βλάβες είναι συχνά αποτρέψιμες,επισημαίνει το Κέντρο, εάν η χρήση και η φροντίδα των φακών επαφής ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών.

bigstock Hand With Tweezers And Contact 6450543

Οι τρεις βασικές συστάσεις που σχετίζονται με τις συνηθέστερες επικίνδυνες συμπεριφορές των χρηστών είναι οι εξής:

1. Δεν πρέπει να κοιμάστε με τους φακούς επαφής, καθώς η συνήθεια αυτή αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης των ματιών κατά έξι έως οκτώ φορές.

2. Δεν πρέπει να συμπληρώνετε επιπλέον ποσότητα διαλύματος καθαρισμού φακών επαφής σε παλιό διάλυμα που βρίσκεται στην ειδική θήκη αποθήκευσης. Η πρακτική αυτή μειώνει τη δραστικότητα του διαλύματος ως προς την καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών.

3. Πρέπει να πετάτε τους παλιούς φακούς επαφής και να τους αντικαθιστάτε με καινούριους βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή και του οφθαλμίατρου. Τα άτομα που χρησιμοποιούν τους ίδιους φακούς επαφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ενδεδειγμένο (π.χ. χρήση μηνιαίων φακών επαφής επί τριμήνου) αντιμετωπίζουν περισσότερες επιπλοκές.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr