Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024
Χρησιμοποιείτε ακουστικά; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Χρησιμοποιείτε ακουστικά; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακουστικά στην καθημερινότητά τους, για επαγγελματικούς λόγους ή για ψυχαγωγία.

Σύμφωνα με μια αμερικανίδα ειδικό ωστόσο, πρόκειται για συνήθεια που κρύβει κινδύνους για την υγεία.

 

Η δρ Κέλι Ρέινολντς, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα δήλωσε στην ιστοσελίδα Buzzfeed, ότι στα ακουστικά συσσωρεύεται κυψελίδα (κερί) η οποία δρα ως φραγμός, που παγιδεύει τα υποκείμενα βακτήρια και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο συχνό στα ακουστικά που στερεώνονται στο εσωτερικό του αυτιού, δηλαδή στα ενδοωτικά ακουστικά ή «ψείρες», όπως συνηθίζουμε να τα λέμε.

bigstock Closeup shot of young woman li 103182149

Επίσης, τα ακουστικά «παγιδεύουν» θερμό και υγρό αέρα στον ακουστικό πόρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό και των βακτηρίων που εκ φύσεως υπάρχουν μέσα στο αυτί. Ευνοούν έτσι την εμφάνιση ωτίτιδας.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσους έχουν τη συνήθεια να μοιράζονται τα ακουστικά τους. «Η τακτική αυτή διπλασιάζει τη μικροβιακή χλωρίδα στα αυτιά και τα εκθέτει σε νέα βακτήρια», λέει η δρ Ρέινολντς.

Αυτό όχι μόνο μπορεί να έχει ως επακόλουθο αύξηση του κινδύνου εμφάνισης μέσης και εξωτερικής ωτίτιδας, αλλά και προβλημάτων στο δέρμα όπως τα σπυράκια, τα «μπιμπίκια», οι μυκητιάσεις και οι δερματικές μολύνσεις, προσθέτει.

Ποια είναι η λύση; Να καθαρίζετε καθημερινά τα ακουστικά σας με μία μπατονέτα βουτηγμένη σε απολυμαντικό, συνιστά. Πριν από τον καθαρισμό, να αφαιρείτε σχολαστικά το «κερί» για να φθάνει παντού το απολυμαντικό.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr