Τετάρτη , 29 Μάιος 2024

Covid-19 και χειρουργείο: Ο κίνδυνος των μετεγχειρητικών επιπλοκών

Τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό της COVID-19 όταν σχεδιάζουν μια χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για όσους Covid-19 και στη συνέχεια χειρουργούνται, ναι μεν μειώνονται τα σημαντικά μετεγχειρητικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι κίνδυνοι επιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ασθένεια.

Αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι μεγαλύτερο από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί στο παρελθόν, δήλωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Νάσβιλ.

«Σε σύγκριση με προηγούμενες πληθυσμιακές μελέτες γι’ αυτό το θέμα, η δική μας ξεχωρίζει για την παρακολούθηση μεγαλύτερου αριθμού χειρουργικών εκβάσεων και τον μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα από τη διάγνωση της Covid-19», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Robert Freundlich, αναπληρωτής καθηγητής αναισθησιολογίας και βιοϊατρικής πληροφορικής.

«Καθώς βρισκόμασταν στα μέσα της μελέτης μας, μια ιατρική εταιρεία εξέδωσε σύσταση για καθυστέρηση των χειρουργικών επεμβάσεων μετά την Covid-19 έως και 12 εβδομάδες σε πιο σοβαρές περιπτώσεις νόσου», είπε ο Freundlich.

«Εν τω μεταξύ, σε σχέση με το φάσμα των καρδιαγγειακών προβλημάτων, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος -παρότι υποχωρούσε- εξακολουθούσε να είναι ορατός περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη διάγνωση της Covid-19», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας από σχεδόν 4.000 ενήλικες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και είχαν προηγουμένως μολυνθεί με Covid-19. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μεταξύ Μαρτίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.

Το διάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ της διάγνωσης με Covid-19 και τη χειρουργικής επέμβασης για τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 98 ημέρες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα εντός 30 ημερών από την επέμβαση. Αυτά περιελάμβαναν θρομβώσεις, όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, εγκεφαλικά επεισόδια, μυοκαρδιακή (καρδιακή) βλάβη, οξεία νεφρική βλάβη και θάνατο.

Τα ποσοστά των επιπλοκών μειώθηκαν στην αρχή απότομα, από περίπου 18% σε 10% τις πρώτες 100 ημέρες μετά τη διάγνωση της Covid-19. Συνέχισαν να μειώνονται τους επόμενους 10 μήνες και έφτασαν περίπου στο 8% μετά από 400 ημέρες, δηλαδή περίπου 13 μήνες.

Ο ρυθμός μείωσης του κινδύνου δεν επηρεάστηκε από την κατάσταση εμβολιασμού των ασθενών κατά της Covid-19.

«Σε κάθε ασθενή, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει μια χειρουργική επέμβαση και τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι οι γιατροί και οι ασθενείς καλό θα ήταν να συμπεριλάβουν στα κριτήρια το χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τη νόσηση με Covid-19», είπε ο Freundlich.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Jama Network Open.


Πηγή