Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

COVID-19: Μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο όπως 20 χρόνια γήρανσης – Μελέτη

Η βλάβη από σοβαρή νόσηση της COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη γνωστική εξασθένηση σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50-70 ετών γηράσκοντας τον εγκέφαλο κατά 20 χρόνια.

Σοβαρές περιπτώσεις της COVID-19 μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στο ανθρώπινο σώμα, με τις επιπτώσεις στον εγκέφαλο να προκαλούν επιπτώσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με 20 χρόνια γήρανσης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι γνωστικές διαταραχές

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eClinical Medicine από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και το Imperial College london.

Η COVID-19, που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό, SARS-CoV-2, είναι γνωστό ότι έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο σώμα. Συγκεκριμένα, αυτό συχνά εκδηλώνεται σε ένα σύνολο συμπτωμάτων που είναι γνωστά ως μακράς διαρκείας COVID με συμπτώματα που ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο με βάση την ηλικία του και τη συνολική του υγεία.

Ερευνητές επισήμαναν μια μεγάλη ποικιλία γνωστικών και λειτουργικών διαταραχών, όπως προβλήματα σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων και ευελιξίας, μικρότερα διαστήματα προσοχής και μερικές φορές ακόμη και μακροχρόνια απώλεια μνήμης. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), άγχους, διαταραχών ύπνου και ομίχλης του εγκεφάλου.

Τι συμβαίνει με το IQ

Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα η COVID-19 προκαλεί μόνιμη γνωστική εξασθένηση σε άτομα ηλικίας μεταξύ 50-70 ετών και ισοδυναμεί ουσιαστικά με απώλεια 10 σημείων IQ. Το δε τραγικό είναι πως η ανάκαμψη του ασθενούς φαίνεται να είναι σταδιακή και αργή.

Πώς έγινε η έρευνα

Κατά την έρευνα μελετήθηκαν ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο οι οποίοι χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα Cognitron για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα των διανοητικών τους ικανοτήτων.

Συνολικά, αυτά τα άτομα είχαν πιο αργούς χρόνους απόκρισης και ήταν λιγότερο ακριβή. Ιδιαίτερα κακή βαθμολογία έλαβαν σε τεστ που σχετίζονται με την εύρεση λέξεων καθώς και ταχύτητες επεξεργασίας.

«Η γνωστική εξασθένηση είναι κοινή σε ένα ευρύ φάσμα νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, ακόμη και της γήρανσης που σχετίζεται με την πάροδο της ηλικίας, αλλά το γνωστικό «αποτύπωμα» της COVID-19 διέφερε» δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας καθηγητής David Menon του Πανεπιστημίου του Cambridge σε δήλωσή του.

Η ανάγκη για πληρέστερες απαντήσεις

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν πιθανώς διάφοροι παράγοντες που μπορεί να την επηρέασαν τον εγκέφαλο, όπως η σοβαρότητα της ασθένειας.

Οι παράγοντες οφείλονται στην αιμορραγία, το χαμηλό οξυγόνο ή τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, τη θρόμβωση και το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος.

Συνολικά, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τη COVID-19 και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η ασθένεια μακροπρόθεσμα.

Μια μελέτη έχει δείξει ότι περίπου το 30% των ασθενών με COVID-19 πάσχουν από μακροχρόνιο COVID, η δε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να βγει από τη σκιά αυτής της πανδημίας.


Πηγή