Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Έμφραγμα στους νέους: Οι παράγοντες κινδύνου και πώς προλαμβάνεται

Έμφραγμα στους νέους: Οι παράγοντες κινδύνου και πώς προλαμβάνεται

Τα εμφράγματα στους ανθρώπους κάτω των 45 ετών παίρνουν επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το «φονικό δίδυμο» είναι το στρες και το κάπνισμα.

Το χρόνιο άγχος προκαλεί σπασμούς στις στεφανιαίες αρτηρίες, ενώ το κάπνισμα ενοχοποιείται για το 85%-90% των περιπτώσεων ανδρών που παθαίνουν έμφραγμα σε ηλικία μικρότερη των 45 χρόνων.

Άλλη βασική αιτία αυτής της πρωτόγνωρης επιδημίας των εμφραγμάτων σε νέους ανθρώπους είναι η αταξία στη διατροφή και τον ύπνο, που διέπει τη ζωή των περισσοτέρων σήμερα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ύπνος κάτω των 5 ωρών την ημέρα αυξάνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 35%, έναντι του ύπνου των 7-8 ωρών.

Η αντιστροφή των γευμάτων τέλος, δηλαδή η απουσία πρωινού και η κατανάλωση του μεγαλύτερου θερμιδικά γεύματος το βράδυ αντί για το μεσημέρι έχει ως αποτέλεσμα κακό ύπνο , υπερχοληστεριναιμία, υπέρταση και διαταραχές του σακχάρου.

bigstock Heart attack 73362295

Ο δεκάλογος της πρόληψης

1. Να ελέγχετε τα παιδιά για πίεση και χοληστερίνη, ειδικά εάν υπάρχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό.

2. Στην ηλικία των 20 χρόνων να έχετε σαφή εικόνα της πίεσης, του σακχάρου και των λιπιδίων σας και να κάνετε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα.

3. Εάν όλα είναι φυσιολογικά, να επαναλαμβάνετε τις εργαστηριακές εξετάσεις κάθε 5 χρόνια. Εάν όχι, να τις επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο.

4. Να βγάλετε το τσιγάρο από τη ζωή σας.

5. Να γυμνάζεστε κάθε μέρα.

6. Να έχετε τακτικά γεύματα, με έμφαση στο πρωινό.

7. Να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

8. Στην ηλικία των 40 (εάν είστε άνδρας) ή των 50 (εάν είστε γυναίκα) να κάνετε ένα τεστ κοπώσεως. Παράλληλα, να κάνετε υπερηχογράφημα καρωτίδων, κοιλιακής αορτής και αρτηριών κάτω άκρων.

9. Το τεστ κοπώσεως πρέπει να γίνει νωρίτερα εάν έχετε έναν παράγοντα κινδύνου (κάπνισμα ή υπέρταση ή παχυσαρκία ή σάκχαρο ή υψηλή χοληστερόλη κ.ά.).

10. Εάν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα (πόνο, κάψιμο, σφίξιμο, βάρος) πάνω από τη μέση (στον θώρακα, την πλάτη, τον ώμο, τα χέρια), που διαρκεί λίγη ώρα και φεύγει και δεν έχει σχέση με την κίνηση (ιδιαίτερα μάλιστα εάν σας ξυπνήσει τη νύκτα), να πιείτε μια ασπιρίνη (των 500 mg) και να καλέσετε αμέσως το 166.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr