Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Ένας βασικός λόγος που αποτυγχάνουν οι δίαιτες

Ένας βασικός λόγος που αποτυγχάνουν οι δίαιτες

Πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν ή είναι εξ αρχής «καταδικασμένες» να αποτύχουν επειδή υιοθετούμε λάθος στρατηγικές αδυνατίσματος, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέιλορ των ΗΠΑ.

Για να πετύχει η δίαιτα πρέπει να εστιάζει στην προσθήκη και όχι στον αποκλεισμό τροφών, επισημαίνουν οι ερευνητές στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Psychology & Marketing.

Strawberries 56hq35b6q3ya

Όταν πρόκειται να ξεκινήσουμε μια δίαιτα, συχνά επικεντρωνόμαστε στο ποιες τροφές πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε και κατ’ επέκταση με ποιες (λιγότερο απολαυστικές) τροφές θα πρέπει να τις αντικαταστήσουμε.

Αντιθέτως, συμβουλεύουν οι ερευνητές, θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο ποιες τροφές θα πρέπει να προσθέσουμε στο διατροφολόγιό μας, επιλέγοντας προϊόντα υγιεινά και ταυτόχρονα γευστικά.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι δεν πρέπει να φτιάχνουμε κανόνες που μας αναγκάζουν να αποφεύγουμε τις αγαπημένες μας τροφές αλλά να εστιάζουμε σε υγιεινές επιλογές που απολαμβάνουμε πραγματικά» αναφέρει η Μέρεντιθ Ντέιβιντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπέιλορ. «Όσοι αυτοπεριορίζονται από την κατανάλωση των τροφών που τους αρέσουν μάλλον θα αποτύχουν. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιτρέπουν πού και πού στον εαυτό τους μια μικρή παρέκκλιση» προσθέτει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, ένα ακόμη εμπόδιο στην επιτυχία μιας δίαιτας είναι η τάση που έχουν πολλοί να ταυτίζουν τις υγιεινές τροφές με τροφές που δεν τους αρέσουν. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα που ανέφεραν οι συμμετέχοντες ήταν τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές υγιεινές τροφές που έχουν υπέροχη γεύση, όπως οι φράουλες.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr