Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024
Καθιστική ζωή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Καθιστική ζωή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Εάν κάνετε δουλειά γραφείου και επιστρέφοντας στο σπίτι περνάτε την υπόλοιπη μέρα σας βλέποντας τηλεόραση, πιθανώς διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Cardiology.

Η καθιστική ζωή αποτελεί «μάστιγα» των σύγχρονων ανεπτυγμένων κοινωνιών και έχει συνδεθεί με πολυάριθμες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, όπως οι αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας, ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 και ο κίνδυνοςπρόωρου θανάτου.

Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν επισκόπηση (μετα-ανάλυση) με βάση εννέα παλαιότερες μελέτες, με συνολικό δείγμα 700.000 ενήλικες, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολλές ώρες ακινησίας μέσα στην ημέρα –10 και άνω– συνδέονται με ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

bigstock Couch Potato On Old Sofa 76532786

Σε σύγκριση με τα άτομα που κάθονται για λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα, όσοι παραμένουν σε καθιστική θέση τουλάχιστον 10 ώρες καθημερινά διατρέχουν κατά 8% αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Όπως διευκρινίζει ο Δρ Ambarish Pandey από το Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, οι ώρες ακινησίας συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών ασχέτως άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και η γυμναστική.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr